E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32041
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Biedrība un nama apsaimniekošana

J
jautā:
11. martā, 2024
Monta

Cik ilgi privātai biedrībai ir saistoši noteikumi saistībā ar namu apsaimniekošanu? Nopirku dzīvokli, kuru apsaimnieko īpašumu biedrība. Katru mēnesi mājai tiek veikti nesaskaņoti saimnieciskie darbi, kamēr būvvalde mums no 2018. gada ir aizliegusi lietot balkonus. To uzzinājām tikai šogad, plānojam tos renovēt. Pārvaldnieks apgalvo, ka mājas iedzīvotāji ir pilnvarojuši viņu lemt un tērēt līdzekļus, kā uzskata par nepieciešamu. Balsojumu par šo lēmumu viņš atsakās uzrādīt. Mājas iedzīvotāji ar gadiem ir mainījušies. Es un citi iedzīvotāji neatbalstām to, ka apsaimniekotājs bez saskaņošanas tērē mūsu uzkrājumus. Vai mums nav noteiktu tiesību? 

A
atbild:
12. martā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci un paredz, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. 

Tikai dzīvokļu īpašnieku kopība, nevis biedrība vai pārvaldnieks var izlemt, kā investēt īpašnieku uzkrātos līdzekļus remontdarbos. Jūsu gadījumā biedrība ir arī nama pārvaldnieks. 

Viens no lēmumiem, kuru dzīvokļu īpašnieki var pieņemt saistībā ar likumā noteikto pārvaldīšanas darbību izpildi, ir dzīvojamās mājas pārvaldnieka izvēle, skaidro Ekonomikas ministrija. Gadījumā, ja pārvaldnieks nepienācīgi veic viņam uzdotās pārvaldīšanas darbības vai citus likumā noteiktos pārvaldnieka pienākumus, piemēram, neved mājas lietu, nereģistrējas Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā vai arī nesniedz jebkura veida informāciju, dzīvojamās mājas īpašnieks var izbeigt ar viņu pārvaldīšanas līgumu un uzticēt mājas pārvaldīšanu citai personai. Dzīvojamās mājas īpašnieks savu pilnvarojumu pārvaldniekam var atsaukt jebkurā laikā.  

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants noteic, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju. Mājas lietas daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām Būvniecības informācijas sistēmā tiek veidotas automātiski un dzīvokļu vai mājas īpašniekam ir pieejamas Būvniecības informācijas sistēmas portāla www.bis.gov.lv sadaļā “Būvju ekspluatācija”. Dzīvokļa īpašniekam mājas lieta ir pieejama, ja ir nostiprinātas īpašuma tiesības zemesgrāmatā. 

Likuma 28. pants noteic, ka dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu bez ierobežojumiem un izgatavot dokumentu atvasinājumus, ievērojot personu datu aizsardzības prasības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas