E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31956
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa starpība jeb piemaksa veidojas, ja gada laikā nodoklis nav samaksāts pilnā apmērā

J
jautā:
04. martā, 2024
Dace

Visi, kas strādā oficiālu darbu, ja viņu specializācija nav jurisprudence vai finanses, pēc 1. marta ir potenciāli nodokļu parādnieki. Pēdējos 20 gados neesmu bijusi apmaksātā atvaļinājumā, saņēmusi slimības vai bezdarbnieka pabalstu, nodokļu atmaksa gadu no gada uz mani neattiecas. Es maksāju nodokļus no pirmā eiro. Uzskatu, ka tādējādi esmu pietiekami ekonomējusi valsts līdzekļus. Vai mūsu valstī ir kaut viena iestāde, kuras kompetencē ir “potenciālos nodokļu parādniekus” laikus brīdināt, informēt, kas viņus sagaida pēc 1. marta, un sniegt konstruktīvas konsultācijas? Vai likums paredz tikai normu pēc kārtējā 1. marta nebrīdinot sodīt? 

A
atbild:
12. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Informācija par gada ienākumu deklarāciju, progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes piemērošanu gada ienākumam, gada diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu, algas nodokļa grāmatiņā atzīmējamajām norādēm ir pastāvīgi pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, sadaļā “Gada ienākumu deklarācija”.

Turklāt informācija par deklarāciju iesniegšanu, IIN progresīvajām likmēm, Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto neapliekamo minimumu ir ne tikai VID tīmekļvietnē, bet arī regulāri tiek atspoguļota medijos. 

Gadījumos, kad ienākumi gadā bijuši mainīgi un tie atšķiras no ienākumiem iepriekšējā gadā, var rasties situācija, ka gada laikā ir piemērots lielāks VID prognozētais neapliekamais minimums vai zemāka nodokļa likme nekā, aprēķinot nodokli, visam gada kopējam faktiski saņemtajam ienākumam. Tādējādi ir iespējama situācija, ka nodoklis nav samaksāts pilnā apmērā un veidojas nodokļa starpība jeb piemaksa, kas ir jāsamaksā. 

2023. gadā vairāk nekā viens miljons iedzīvotāju iesniedza gada ienākumu deklarāciju. Apmēram piektajai daļai ir izveidojusies nodokļa piemaksa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas