E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31923
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par uzturlīdzekļiem, ja bērns pārceļas pie vecāka, kurš tos līdz šim maksājis

J
jautā:
02. martā, 2024
Edgars

Labdien! Esmu uzturlīdzekļu maksātājs, jo sieva pieprasīja. Meita līdz šim dzīvoja pie mammas, tikai svētkos un vasaras brīvlaikā pie manis. Tagad meita pabeidza pamatskolu, pārcēlās dzīvot pie manis un sāka mācīties profesiju vidusskolā. Ja meita tagad dzīvos pie manis četrus gadus un mācīsies, kāpēc man jāmaksā mātei uzturlīdzekļi, ja es bērnu uzturu un par viņu rūpējos? Kā es varētu atteikties no uzturlīdzekļu turpmākas maksāšanas? Par četriem gadiem tie ir apmēram 10 tūkstoši eiro, kas jāmaksā, kamēr faktiski es bērnu audzinu un uzturu.

A
atbild:
27. martā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta pirmo un otro daļu kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo.  

Līdz ar to, ja bērns turpmāk dzīvos pie jums un būs jūsu aprūpē, uzturlīdzekļi vairs nebūtu jāmaksā.  

Tomēr par minētajām izmaiņām abiem vecākiem jābūt vienisprātis. Tātad arī jūsu meitas mātei jāpiekrīt, ka turpmāk uzturlīdzekļi netiks maksāti, jo meita atradīsies jūsu aprūpē.  

Šajā situācijā ir svarīgi, uz kāda pamata līdz šim maksājāt uzturlīdzekļus – uz tiesas lēmuma vai vienošanās pamata.  

Ja uzturlīdzekļu maksāšana bija noteikta ar tiesas lēmumu, jums jāiesniedz prasības pieteikums tiesā par uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukšanu, jo mainījušies apstākļi (tas būs jāpierāda). Pretējā gadījumā, pārstājot maksāt uzturlīdzekļus, jums veidosies parāds saistībā ar lēmuma neizpildi. 

Savukārt, ja par uzturlīdzekļu izmaksu tikusi noslēgta vienošanās, to var grozīt, ja izmaiņām piekrīt arī bērna māte. Ja piekrišanas nav, vienīgais risinājums ir prasības celšana tiesā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas