E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31863
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Jurisdikcija laulības šķiršanas gadījumā

J
jautā:
18. februārī, 2024
Roberts

Kādā gadījumā cilvēks, pārceļoties no ārvalstīm atpakaļ uz Latviju, skaitās kā “dzīvojošs Latvijā”, piemēram, sakarā ar tiesībām šķirt laulību Latvijā? Vai pēc dzīvesvietas deklarēšanas Latvijā jānodzīvo šeit noteikts laiks, lai drīkstētu šķirt laulību kā Latvijas iedzīvotājs? Kā to ietekmē papildu dzīvesvietas deklarēšana ārzemēs?

A
atbild:
26. februārī, 2024

Jautājums par jurisdikciju laulības šķiršanas gadījumā ir atrunāts Padomes Regulas (ES) 2019/1111 (2019. gada 25. jūnijs) par jurisdikciju, lēmumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par bērnu starptautisko nolaupīšanu 3. pantā.

Minētā norma noteic, ka lietās, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, jurisdikcija ir tās dalībvalsts tiesām:

  • kuras teritorijā atrodas:
    • laulāto pastāvīgā dzīvesvieta;
    • laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo;
    • atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta;
    • laulāto kopīga pieteikuma gadījumā – viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta;
    • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas;
    • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts valstspiederība;
  • kuras valstspiederība ir abiem laulātajiem.

Atbildi uz jūsu jautājumu ietekmē vairāki apstākļi, proti, kur bija abu laulāto pastāvīgā dzīvesvieta, kur ir jūsu laulātā dzīvesvieta, kāda ir jūsu valstspiederība un kāda – jūsu laulātā valstspiederība.

Turklāt no jautājuma nav saprotams, vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai. Saskaņā ar Civillikuma 69. panta pirmo daļu laulību var šķirt tiesa vai notārs. Turklāt Civillikuma 70. pants noteic, ka tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, savukārt notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu. Laulību var izšķirt pie notāra Latvijā, ja vismaz vienam laulātajam pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija un abiem nav strīda ne par laulības šķiršanu, ne bērniem, ne mantas sadali.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas