E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31611
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja rodas domstarpības ar dzīvokļa izīrētāju

J
jautā:
01. februārī, 2024
Alise

Labdien! Apskatīju īres dzīvokli, secināju, ka tas ir mēbelēts un viss ir kārtībā, un parakstīju īres līgumu. Pēcāk, pārbaudot iekārtas, izrādījās, ka tās nedarbojas, par ko informēju izīrētāju. Izīrētājs uzstāj, ka esmu sabojājis iekārtas, bet tā nav. Parakstītais līgums nosaka īrniekam veikt remontu. Kā pareizi jārīkojas šādā situācijā? Vai par īri ir jāizsniedz stingrās uzskaites kvīts? Kāds ir īres maksāšanas datums, ja līgumā tas nav minēts?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Civillikuma 1779. pants noteic, ka katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis. Tiesību teorijā un tiesu praksē atzīts, ka zaudējumu atlīdzības pienākums iestājas tad, kad vienlaicīgi pastāv šādi atlīdzības pamati: 1) tiesību aizskārēja neattaisnojama darbība; 2) zaudējumu esamība; 3) cēloniskais sakars starp zaudējumiem un neatļauto darbību. Ja izīrētājs pieprasa no jums atlīdzināt zaudējumus, tad viņam būtu jāpierāda šie minētie atlīdzības pamati.

Ja īres līgumā nav fiksēts īres maksāšanas datums, tad puses par to var vienoties mutiski vai arī, lai izvairītos no iespējamajiem strīdiem, parakstīt papildus vienošanos, kurā tiks norādīts īres maksas samaksas termiņš.

Ja jums ir nesaskaņas ar izīrētāju jau no līguma parakstīšanas dienas, tad esat tiesīga vienpusēji atkāpties no īres līguma, pamatojoties uz Dzīvojamo telpu īres likuma 20. pantu. Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta pirmā daļa noteic, ka īrniekam rakstveidā jābrīdina izīrētājs par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu vismaz vienu mēnesi iepriekš. Tā paša panta otrā daļa noteic, ka īrnieks var nekavējoties atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma, rakstveidā par to brīdinot izīrētāju, ja izīrētājs nepilda šādus pienākumus:

  1. izīrētājam ir pienākums nodot dzīvojamo telpu īrnieka lietošanā un nodrošināt īrniekam iespēju to netraucēti lietot visu dzīvojamās telpas īres līgumā noteikto laiku;
  2. izīrētājam, ciktāl tas ir no viņa atkarīgs, ir pienākums uzturēt dzīvojamo māju, kurā izīrēta dzīvojamā telpa, un nodrošināt tās ekspluatāciju (fizisku saglabāšanu visā tās ekspluatācijas laikā) atbilstoši normatīvo aktu prasībām, lai īrnieks varētu dzīvojamo telpu izmantot dzīvošanai un gūt no tās visu to labumu, ko viņam ir tiesības saņemt saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu.

Uz jautājumu, vai par īri ir jāizsniedz stingrās uzskaites kvīts, atbild Valsts ieņēmumu dienests: ja izīrējat savu nekustamo īpašumu un saņemat īres maksu skaidrā naudā, tad jums īrniekam ir jāizsniedz kvīts. Šādā gadījumā obligāti ir jāveic ieņēmumu uzskaite, fiksējot ieraksta kārtas numuru un datumu, kvīts numuru un datumu, īrnieka (maksātāja) vārdu uzvārdu, darījuma aprakstu un summu.

Persona, kas izīrē savu nekustamo īpašumu, var neuzskaitīt gūtos ieņēmumus uzskaites reģistrā, ja īrnieks samaksu veic tikai ar pārskatījumu (t. i., norēķinās ar jums bezskaidras naudas norēķinu veidā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas