E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31583
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Provizoriskās pensijas izmaksas laiks nav noteikts, ja pensijas piešķiršanai piemēro ES regulu

J
jautā:
19. janvārī, 2024
Rita

No 2023. gada aprīļa man ir vecuma provizoriskā pensija. Latvijā nevaru saņemt pensijas indeksāciju no oktobra, jo Lietuvā jau sen ir veikts pieprasījums par šo jautājumu. Cik ilgi jāgaida atbilde, lai saņemtu normālu pensiju Latvijā?

A
atbild:
29. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas likuma “Par valsts pensijām” 33. pants (“Avansi”) nosaka: ja apdrošinātajai personai ir tiesības uz pensiju, bet pensijas apmēra noteikšanai nav visas nepieciešamās informācijas [šajā gadījumā – informācijas no Lietuvas], pensijas pieprasītājam izmaksā avansu (jeb provizorisko pensiju). Avansu izmaksā ne ilgāk par sešiem mēnešiem, skaitot no nākamā mēneša pēc pensijas pieprasījuma iesniegšanas dienas. Avansa izmaksas termiņš nav attiecināms uz gadījumiem, kad piemēro regulu Nr. 883/2004 vai starptautiskos līgumus.

Tiesības uz Latvijas pensiju tiek noteiktas saskaņā ar Latvijas nacionālajiem tiesību aktiem un regulas Nr. 883/2004 nosacījumiem, piemēram, vairākās valstīs pensiju nevar piešķirt par vienu un to pašu apdrošināšanas periodu, savukārt vienas valsts tiesību uz pensiju noteikšanai var ņemt vērā apdrošināšanas stāžu citā valstī.

LV portālā iepriekš ir skaidrots: lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu noteikt Latvijas apdrošināšanas stāžu un pieņemt lēmumu par pensijas piešķiršanu, nepieciešams saņemt informāciju par citas valsts apstiprinātajiem apdrošināšanas periodiem. Informācija tiek iegūta, apmainoties ar speciālām veidlapām kompetento iestāžu starpā. Tas, cik ilgā laikā tiek sniegta atbilde uz VSAA pieprasījumu, ir atkarīgs no citas valsts iestādes.

Lai persona ilgstoši nepaliktu bez ienākumiem, tiek uzsākta pensijas izmaksa avansā, konstantā apmērā, un to neindeksē.

Kad ir pieņemts lēmums par pensijas piešķiršanu, pensijas apmēram piemēro visus tiesību normās noteiktos indeksus no pensijas piešķiršanas dienas.

Latvijas tiesību aktos mūsu valsts iestādēm nav paredzētas veicamās darbības citas valsts kompetento iestāžu darba organizēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas