E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31514
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai par skaistumkopšanas pakalpojumu jāizraksta kvīts, ja klients maksā ar bankas pārskaitījumu

J
jautā:
14. janvārī, 2024
Ina

Labdien! Ja par skaistumkopšanas pakalpojumu ik pa laikam tiek saņemta arī bezskaidra nauda no klienta uz atsevišķu bankas kontu, vai arī tādā gadījumā klientam jāizraksta rēķins vai kvīts? Vai pietiek tikai ar maksājuma uzdevumu bankas kontā?

A
atbild:
25. janvārī, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Kā skaidro Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti, ja par pakalpojuma sniegšanu norēķini tiek veikti, no klienta saņemot bezskaidro naudu uz atsevišķu kontu, tad par pakalpojuma sniegšanu/saņemšanu un apmaksu grāmatvedībā kalpos attaisnojuma dokuments – konta izraksts.

Līdz ar to pakalpojuma sniedzējam par saņemto bezskaidro naudu no klienta uz atsevišķu kontu nav jāizraksta klientam rēķins vai kvīts, ja nav nepieciešams PVN rēķins, jo konta izrakstā nav visas nepieciešamās informācijas, lai to uzskatītu par nodokļu rēķinu.

Normatīvo aktu pamatojums

Kā noteikts Grāmatvedības likuma 11. panta astotās daļas 4. punktā, par ārēju attaisnojuma dokumentu var uzskatīt arī tādu šajā daļā minēto dokumentu, kas nesatur rekvizītu “paraksts”, bet citus šā panta piektajā daļā attaisnojuma dokumentam noteiktos rekvizītus un informāciju par saimniecisko darījumu, ja attiecīgajā dokumentā minētā saimnieciskā darījuma esību uzņēmuma vadītāja noteiktajā kārtībā apliecina dokumenta saņēmēja (uzņēmuma) par saimnieciskā darījuma veikšanu un attaisnojuma dokumentā sniegtās informācijas pareizību atbildīgā persona: 4) neapliecinātu uzņēmuma – maksājuma pakalpojuma izmantotāja – konta izrakstu, kuru pēc maksājuma pakalpojuma izmantotāja pieprasījuma izsniedz maksājumu pakalpojumu sniedzējs (Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma izpratnē).

Vēršam uzmanību, ka uzņēmums grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem (Grāmatvedības likuma 8. panta pirmā daļa).

Attaisnojuma dokuments ir dokuments, kas apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esību un kurā ietverti vismaz Grāmatvedības likuma 11. panta piektajā daļā minētie rekvizīti un informācija par saimniecisko darījumu. Attaisnojuma dokumentu var sagatavot elektroniskā vai papīra formātā. Attaisnojuma dokumentu sagatavo tā, lai visā tā glabāšanas laikā nezustu tajā ietvertā informācija, kā arī būtu iespējams radīt šā dokumenta atvasinājumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas