E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31459
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai otrs vecāks drīkst liegt mainīt bērna dzīvesvietas valsti

J
jautā:
10. janvārī, 2024
Jānis

Labdien! Bērns ar māti patlaban dzīvo Anglijā. Bērns (astoņi gadi) ir dzimis un līdz šim brīdim dzīvojis tikai Anglijā. Bērnam ir Latvijas pilsonība, Latvijas pilsoņa pase un pastāvīgās uzturēšanās atļauja Anglijā. Bērns pašreiz mācās skolā Anglijā. Vecāki kopā nedzīvo, nav bijuši laulībā, nav rakstiski vienojušies par bērna aizgādību. Abi vecāki ir Latvijas pilsoņi. Faktiski bērns visu mūžu ir dzīvojis pie mātes un kopā ar tēvu nedzīvo kopš astoņu mēnešu vecuma. Arī bērna tēvs dzīvo Anglijā, un viņam ar bērnu ir regulāra saskarsme. Šobrīd māte ar bērnu vēlas atgriezties Latvijā, kur viņiem tiktu nodrošināta pastāvīga dzīvesvieta, ģimenes ārsts, izglītības un attīstības iespējas. Vai bērna tēvam juridiski ir tiesības aizliegt mainīt bērna dzīvesvietas valsti, t. i., aizliegt bērna mātei ar bērnu pārcelties uz Latviju? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte
Santa Galiņa
LV portāls

Zvērināta advokāte Dana Rone skaidro: gan Latvija, gan Lielbritānija ir pievienojusies Hāgas konvencijai par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem, kurā noteikts, ka vecāks bez otra vecāka piekrišanas nevar mainīt bērna pastāvīgās dzīvesvietas valsti un, ja šāda darbība ir veikta, otram vecākam ir tiesības prasīt, lai bērns tiktu atgādāts atpakaļ.

“Ja bērna māte ar bērnu pārcelsies no Anglijas uz Latviju, bērna tēvs Lielbritānijā vai Latvijā var uzsākt t. s. bērna atpakaļatdošanas procedūru. Šajā gadījumā, visdrīzāk, tiesa Latvijā izskatītu attiecīgo lietu un pieņemtu lēmumu, ka bērns jāatdod atpakaļ uz Lielbritāniju, jo Lielbritānijas tiesa ir tiesīga izlemt, vai bērna interesēs ir mainīt dzīvesvietas valsti un, piemēram, pārcelties uz Latviju,” norāda D. Rone.

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, zvērināta advokāte iesaka mātei rakstiski vienoties ar bērna tēvu par to, ka bērna pastāvīgās dzīvesvietas valsts turpmāk būs Latvija. Ja tēvs nepiekrīt bērna dzīvesvietas maiņai, mātei jāceļ prasība Lielbritānijas tiesā ar lūgumu noteikt, ka bērna pastāvīgās dzīvesvietas valsts var būt Latvija.

“Var rasties situācija, ka, bērna mātei pārceļoties uz dzīvi Latvijā, bērna tēvs iebildumus neceļ. Ja gada laikā, kopš māte ar bērnu ir pārcēlusies uz Latviju, iebildumi no tēva nav saņemti, viņš tiesvedību vairs nevar uzsākt vai, to uzsākot, tiesa konstatēs, ka bērns Latvijā ir iedzīvojies un nav atdodams atpakaļ uz Angliju. Tomēr, manuprāt, juridiskais risks ir gana augsts, tāpēc nav pareizi bērna dzīvesvietas maiņu nenokārtot oficiāli,” stāsta zvērināta advokāte.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas