E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31449
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā rīkoties, lai konstatētu auto novietošanas stāvēšanai pārkāpumu privātajā teritorijā

J
jautā:
09. janvārī, 2024
Edmunds

Renovētā māju kompleksa iekšpagalmā ir izveidotas autostāvvietas, kuras bija iespējams iegādāties visiem īpašniekiem, un tās ir reģistrētas zemesgrāmatā. Lai gan stāvēšanas noteikumi ir atrunāti līgumā ar mājas apsaimniekotāju, faktiski automašīnas tiek haotiski novietotas pagalmā, neņemot vērā iezīmētās vietas auto stāvēšanai. Lai sodītu pārkāpējus, apsaimniekotājam būtu regulāri jādežūrē un jāsastāda akti, bet praksē to ir grūti realizēt. To varētu darīt iedzīvotāji, izsaucot pašvaldības policiju, kas konstatētu pārkāpumu. Kādas zīmes vai darbības nepieciešamas, lai pašvaldības policija varētu konstatēt pārkāpumu?

A
atbild:
15. janvārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Lai attiecīgajā teritorijā neiebrauktu un automašīnu stāvēšanai nenovietotu nekustamajam īpašumam nepiederošas personas, un konkrētā pārkāpuma gadījumā pašvaldības policija būtu tiesīga konstatēt administratīvo pārkāpumu, nepieciešama, piemēram, 327. zīmes “Stāvēt aizliegts” ar 849. papildzīmi “Pārējā papildinformācija” atbilstoša saskaņošana un uzstādīšana. Papildzīmē būtu norādāms izņēmums transportlīdzekļiem ar speciālām atļaujām, ko izsniedz attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieks vai pārvaldītājs. Minētā papildzīme būtu izmantojama arī kopā ar 523. zīmi “Stāvēšanas aizlieguma zona” vai 301. zīmi “Iebraukt aizliegts”. Zīmes izvēli ietekmē konkrētās teritorijas specifika.

Šādā gadījumā par ceļa zīmes neievērošanu būtu piemērojams sods atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 57. panta septītajai daļai vai 75. panta otrajai daļai. Vienlaikus vēršu uzmanību, ka šādas ceļa zīmes neatrisinātu situāciju, kad transportlīdzeklis, kuram vispārīgi ir atļauja tā novietošanai attiecīgajā teritorijā (zīmes darbības zonā), tiek novietots citam transportlīdzeklim paredzētajā stāvvietā. Šādas situācijas iespējams atrisināt vienīgi civiltiesiskā kārtā, piemērojot līgumsodu atbilstoši noslēgtajam līgumam (izdotajiem stāvēšanas noteikumiem). Tomēr jāņem vērā, ka līgumsodu nevarētu piemērot personām, kuras nav noslēgušas konkrēto līgumu, ja vien informācija par līguma noteikumiem nav izvietota visiem redzamā vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas