E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31410
Lasīšanai: 4 minūtes

Interešu izglītības pedagogam nepieciešamā izglītība un kvalifikācija

J
jautā:
06. janvārī, 2024
Solveiga

Vēlos strādāt interešu izglītībā, vadīt folkloras pulciņu bērniem. Darbojos etnogrāfiskajā ansamblī un vēlos kultūrvēsturisko mantojumu nodot tālāk jaunajai paaudzei. Man ir šādi izglītības dokumenti: Rīgas pedagoģiskās skolas diploms un sertifikāts, ka esmu ieguvusi tiesības veikt pedagoģisko darbību (apgūti pedagoģiskās darbības pamati (72 stundas)). Sertifikātā ir ieraksts: “Sertifikāts ir derīgs, uzrādot Rīgas pedagoģiskās skolas diplomu.” Tāpat ir 60 stundas pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kursi. Folkloras pulciņu esmu vadījusi deviņus gadus ar ļoti labiem sasniegumiem. Pašlaik nestrādāju, bet vēlētos atsākt, jo bērniem ir interese. Vai es varu vadīt folkloras pulciņu?

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 6. punktā noteikts, ka par interešu izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

  • augstākā izglītība un augstākā pedagoģiskā izglītība vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā;
  • trešā līmeņa profesionālā kvalifikācija un augstākā pedagoģiskā izglītība vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā;
  • Latvijas Amatniecības kameras piešķirta amatnieka kvalifikācija, kas atbilst meistara līmenim, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta studiju programmas daļa vismaz četru kredītpunktu jeb 160 stundu apjomā un augstākā pedagoģiskā izglītība, vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā;
  • augstākā pedagoģiskā izglītība un speciālā pedagoga vai speciālās izglītības skolotāja kvalifikācija un mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija, kas atbilst mācību priekšmeta vai moduļa jomai profesionālās pamatizglītības programmu īstenošanai speciālās izglītības iestādē.

Rīgas pedagoģiskajā skolā audzēkņi ieguva vidējo speciālo izglītību, kādas Latvijas izglītības sistēmā vairs nav. Jums ir ieteicams veikt iegūtā izglītības dokumenta pielīdzināšanu. Kārtību, kādā iepriekš iegūtā izglītība (grādi un profesionālās kvalifikācijas), kas Latvijā iegūtas pirms tiesiskā regulējuma, kurš stājās spēkā 2000. gada 26. decembrī, pielīdzināma Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām, un pielīdzināšanas nosacījumus nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 71 “Grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtība”. Pielīdzināšanu veic Akadēmiskās informācijas centrs (AIC). Sīkāk skat. šeit.

Jūsu diplomā, visdrīzāk, ir veikts ieraksts par piešķirto kvalifikāciju, kas atbilst vismaz trešajam kvalifikācijas līmenim, kāds noteikts minēto noteikumu 6.2. punktā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī to, ka esat ieguvusi sertifikātu par tiesībām veikt pedagoģisko darbību, pirmšķietami jums ir tiesības vadīt folkloras pulciņu bērniem, tomēr konkrētu atbildi uz šo jautājumu var sniegt tikai pēc jūsu izglītības un profesionālās kvalifikācijas dokumentu izvērtēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas