E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31276
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Patvaļīgas būvniecības novēršana

J
jautā:
18. decembrī, 2023
Margrieta

Labdien! Pirms 15 gadiem, pārņemot māju pārvaldībā no RNP, tika izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība. Uz jumta palikušas uzstādītas vairākas sakaru sniedzēju antenas un kabeļi. Jautājums par abonēšanas maksas iekasēšanas pamatu dzīvokļu īpašnieku biedrības labā. Kādi likumi, noteikumi regulē/nosaka, ka uzņēmumi var uzstādīt savas ierīces vienpusēji, bez biedrības/iedzīvotāju atļaujas un atlīdzības? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
28. decembrī, 2023

Sākotnēji vēršam jūsu uzmanību, ka, pārņemot māju savā pārvaldīšanā, dzīvokļu īpašnieki, izveidojot biedrību, uzņemas noteiktas saistības un pienākumus, kas jau iepriekš bija izveidojušies (nodibināti).

Jums ir jānoskaidro, vai minētie telekomunikāciju kabeļi un antenas ir izvietoti tiesiski (vai gluži pretēji).

Šī apstākļa noskaidrošanai dzīvokļu īpašnieku kopībai vai biedrībai (ja ir attiecīgais pilnvarojums) ar iesniegumu par konstatēto jāvēršas būvvaldē un jālūdz būvvaldi identificēt tiesisko pamatu kabeļu un antenu izvietošanā vai arī novērst patvaļīgo būvniecību.

Attiecībā uz maksas iekasēšanu par šādu sakaru elementu izvietošanu norādāms, ka tas ir līgumisko attiecību ietvars starp sakaru kabeļu un antenu īpašniekiem un dzīvokļu īpašnieku kopību.

Tādējādi, ja sakaru kabeļi un antenas uz mājas jumta šobrīd ir izvietoti tiesiski (pirms to vēsturiskās novietošanas uz jumta ir saņemta dzīvokļu īpašnieku atļauja, kas neparedzēja atlīdzības samaksu), tad pārgrozīt esošās attiecības ir iespējams tikai uz pušu vienošanās pamata. Savukārt, ja komunikāciju elementi ir izvietoti prettiesiski, dzīvokļu īpašnieku kopība (vai biedrība) var prasīt būves legalizēšanu, paredzot noteiktas atlīdzības samaksu uz pušu vienošanās pamata, vai prettiesiskas būvniecības novēršanu, demontējot antenas un kabeļus.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas