E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31275
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kādi nodokļi jāmaksā Latvijā, strādājot citā ES valstī

J
jautā:
18. decembrī, 2023
Jānis

Labdien! Man ir jautājums par nodokļu maksāšanu jūrniekiem, kuri NAV nodarbināti uz kuģa, kas piedalās starptautiskos pārvadājumos. 2023. gada sākumā sāku strādāt Nīderlandes kompānijā, kas nodarbojas ar jūrniecības projektiem Eiropā un arī ārpus tās. Projektu raksturojums būtu šāds: boju uzstādīšana, citu kuģu apkalpes pārvadāšana no krasta uz darba objektu jūrā vai uz upes, dažādi būvdarbi uz ūdens vai arī citu kuģu asistēšana tajos. Lai gan esmu nodarbināts tikai uz kuģa (ar Nīderlandes karogu) un šī kompānija arī nodarbojas ar pārvadājumiem pa Eiropu, piemēram, baržu nogādāšanu jauniem klientiem, darba raksturojums tomēr precīzi neatbilstu starptautiskiem pārvadājumiem, jo kompānija veic daudzveidīgus projektus un darbus. Kopš esmu sācis strādāt, katru reizi, kad braucu uz darbu (uz kuģa), esmu parakstījis jaunu līgumu, kurā ir noteikts, ka esmu atbildīgs par nodokļu maksāšanu valstī, kurā esmu deklarējies, kas ir Latvijā. Gribētu uzzināt, vai uz mani arī attiektos Latvijas jūrnieku nodokļi, kuros man apliekamā ikmēneša summa būtu 1,5 mēnešalgas, vai arī es skaitos pašnodarbināta persona. Ja skaitos pašnodarbināta persona, kā man rīkoties ar nodokļu nomaksu? Es neesmu reģistrējies VID kā pašnodarbinātais. Vai tas radīs problēmas, deklarējot manus ienākumus nākamgad? Papildus gribētu uzzināt, kā man būtu jāaprēķina nodokļu likme, un vēl citas nianses, par kurām varbūt pat neesmu iedomājies. Jau iepriekš liels paldies.

A
atbild:
19. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Skaidrojumu nodokļu piemērošanai jūsu izklāstītajā situācijā sniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti:

“Ja no Latvijas rezidenta algotā darba ienākumiem kādā citā ES dalībvalstī netiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklim (IIN) analoģisks nodoklis, tad par ārvalstīs gūto ienākumu jāmaksā nodoklis Latvijā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Visērtāk deklarāciju ir iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), jo lielākā daļa datu tajā jau automātiski ir iekļauti no valsts informācijas sistēmām, cilvēkam pašam tie nav jāievada, un, deklarējot ienākumus, problēmām nav jārodas.

Deklarāciju iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1. jūnijā, bet, ja taksācijas gada ienākumi pārsniedz 78 100 eiro, tad līdz 1. jūlijam.

IIN likme, kas jāmaksā no gada apliekamā ienākuma, ir šāda:

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro;
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 78 100 eiro;
  • 31% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro.

Fiziskās personas – rezidenta – gada apliekamais ienākums ir viņa gada ienākums, izņemot neapliekamos ienākumus, no kura atskaitīti:

  • attaisnotie izdevumi;
  • maksātāja gada diferencētais neapliekamais minimums (Valsts ieņēmumu dienesta prognozētais mēneša neapliekamais minimums);
  • nodokļa atvieglojumi.

Speciālais nodokļa režīms jūrniekiem ir piemērojams tikai ienākumiem, ko fiziskā persona gūst uz tādu darba attiecību pamata, kas paredz šo personu nodarbināt uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa. Plašāka informācija skatāma VID tīmekļa vietnē Nodokļi no jūrnieku, kuri nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ienākumiem.

Ja cilvēks tiek nodarbināts uz kuģa, kas netiek izmantots starptautiskajos pārvadājumos, jo kompānija veic dažādus būvdarbus uz ūdens vai asistē citus kuģus, tad ienākumam nepiemēro speciālo algas nodokļa režīmu jūrniekiem. Tādu režīmu nepiemēro arī upju kuģu darbiniekiem, kuri ir nodarbināti iekšējo ūdensceļu starptautiskajā kuģošanā.

Ja cilvēks ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais), tad nodokļu deklarēšana un nomaksa ir atkarīga no nodokļu nomaksas režīma, kuru viņš ir izvēlējies. Vairāk par katru režīmu uzziniet www.vid.gov.lv sadaļā “Saimnieciskā darbība”.

Skatīt arī šeit:

Cilvēki, kuri plāno reģistrēt savu saimniecisko darbību un nezina, kādu nodokļu nomaksas režīmu izvēlēties, gūs ieskatu par atšķirībām starp tiem, izlasot informāciju VID tīmekļa vietnē Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem.

Ja Latvijas rezidents ir devies strādāt uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti, tad vispārējā gadījumā piemēro starptautiskos normatīvos aktus, saskaņā ar kuriem obligātos sociālos maksājumus veic tajā valstī, kur minētā persona faktiski veic darbu.”

Informācija par sociālo apdrošināšanu, strādājot citā ES valstī, izklāstīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā norādē Darbs Eiropas Savienībā.

ES sociālās apdrošināšanas galvenais princips noteic, ka uz personu attiecas tikai vienas dalībvalsts tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas par vienu un to pašu darba periodu ir veicamas vienā valstī.

Darba devējam ir pienākums maksāt sociālās iemaksas par darbinieku tajā dalībvalstī, kuras tiesību aktu piemērošana darbiniekam ir noteikta (to apliecina A1 sertifikāts).

Darba devējs, kura uzņēmējdarbības vieta nav dalībvalstī, kuras tiesību akti darbiniekam ir piemērojami, var vienoties ar darbinieku, ka tas pats pilda darba devēja pienākumus tā vārdā attiecībā uz sociālo iemaksu veikšanu. Tādā gadījumā darba devējs nosūta paziņojumu par šādu vienošanos tās valsts kompetentajai iestādei, kuras tiesību akti ir piemērojami (kas izdeva A1 sertifikātu).

Tātad šajā situācijā ir divi varianti – vai nu darba devējs pats maksā iemaksas, vai darba devējs vienojas ar jums (darbinieku) un iemaksas maksāsiet jūs pats (darbinieks).

Tas, kā praktiski sakārtot sociālās apdrošināšanas iemaksu jautājumu individuālā situācijā, jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņas iespējas: rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas