E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31269
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Sabiedrība par savām saistībām atbild patstāvīgi ar visu savu mantu

J
jautā:
16. decembrī, 2023
Vitalds

Labdien! Par SIA pārņemšanu. Kā pārliecināties, ka netiek veikta krāpniecība? Ja SIA īpašnieks apgalvo, ka došot līdzi dokumentu, kurā apliecināts, ka parādu nav, vai ar to ir gana? Paldies!

A
atbild:
05. janvārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Pērkot uzņēmumu, būtiski ir veikt šī uzņēmuma grāmatvedības dokumentu, noslēgto darījumu un pārējās ar uzņēmumu saistītās informācijas rūpīgu analīzi. Tādējādi iespējams noskaidrot uzņēmuma finanšu rādītājus, pārliecināties par uzņemto saistību apjomu un citiem iespējamajiem riskiem.

Ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) kapitāla daļu pirkuma līgumu vai, izsniedzot atsevišķu dokumentu, SIA dalībnieks var jums sniegt apliecinājumu par SIA finanšu stāvokli, saistību neesamību u. tml. Tomēr jāņem vērā, ka saskaņā ar Komerclikuma 137. pantu sabiedrība par savām saistībām atbild patstāvīgi ar visu savu mantu. Vienlaikus sabiedrība neatbild par dalībnieka saistībām, savukārt dalībnieks neatbild par sabiedrības saistībām. Tādējādi, neatkarīgi no iepriekšējā SIA dalībnieka sniegtajiem apliecinājumiem, SIA kreditori jebkurā gadījumā neierobežoti būs tiesīgi vērst savus prasījumus pret SIA, pat ja SIA dalībnieks jums būs apgalvojis, ka šādas saistības nepastāv. Ņemot vērā iepriekšējā SIA dalībnieka sniegto apliecinājumu saturu, jums, visticamāk, tomēr pastāvēs prasījuma tiesības pret konkrēto personu, ja tās sniegtie apliecinājumi par SIA saistību apjomu būs izrādījušies nepatiesi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas