E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31204
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Studiju atsākšana pēc ilgāka pārtraukuma

J
jautā:
11. decembrī, 2023
Monta

Labdien! Cilvēks pirms desmit gadiem uzsāka un nepabeidza iegūt augstāko izglītību. Tika jau līdz pēdējam, proti, trešajam, gadam. Vai ir iespējams pēc tik daudziem gadiem atsākt studijas vai arī nopelnītos kredītpunktus pārvirzīt uz citu programmu, samazinot mācību ilgumu? Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Uzņemšana studijām vēlākos posmos notiek atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 932 “Studiju uzsākšanas kārtība vēlākos studiju posmos”, MK noteikumiem Nr. 505 “Ārpus formālās izglītības apgūto vai profesionālajā pieredzē iegūto kompetenču un iepriekšējā izglītībā sasniegtu studiju rezultātu atzīšanas noteikumi” un augstskolas iekšējam normatīvajam aktam (vai aktiem), kas reglamentē studiju rezultātu atzīšanu.

Neviens ārējais normatīvais akts nenosaka noilgumu iepriekš kārtotajiem studiju pārbaudījumiem, taču augstskola var pieņemt lēmumu, ka noteiktos studiju priekšmetos pārbaudījumi jākārto atkārtoti, jo ir mainījies to saturs un/vai apjoms.

Atsākot studijas pēc pārtraukuma, ir iespējams uzsākt studijas nevis pirmajā kursā/semestrī, bet arī vēlākos studiju posmos, pielīdzinot iepriekš iegūtos kredītpunktus (KP). Pielīdzināšana vienmēr ir individuāla. Nav garantijas, ka jūs uzņems trešajā studiju gadā pat tad, ja iepriekš ir sekmīgi pabeigti vairāki kursi. Pielīdzināšanā tiek izvērtēti apgūtie priekšmeti, to saturs, apjoms u. c. kritēriji.

Tā kā studijas tika pārtrauktas pirms desmit gadiem, pastāv iespēja, ka gan studiju programmas saturs un apjoms, gan atsevišķu priekšmetu saturs un apjoms šajos gados varētu būt ievērojami mainījies. Atbilstošās studiju programmas direktors salīdzina izpildīto programmas daļu ar spēkā esošo programmu un pieņem lēmumu, kurus no iepriekšējā studiju periodā apgūtajiem studiju kursiem var atzīt aktuālajā programmā. Kursu atzīšanas rezultātā programmas direktors nosaka studiju semestri, ar kuru iespējams atsākt studijas.

Par konkrētām prasībām, kādas ir augstskolā, kurā ir vēlme atjaunot studijas, kā arī studiju programmas pašreizējo saturu ieteicams interesēties attiecīgajā augstskolā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas