E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31151
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Pedikuloze skolā

J
jautā:
06. decembrī, 2023
Arturs

Labdien!
Skolā ir izplatījusies pedikuloze. Ir decembris, bet bērns jau trešo reizi atnes uz mājām utis. Anonīmi tika rakstīts skolai, bet nebija nekādu pārbaužu. Neviena zināmā klase nav pārbaudīta trīs nedēļu laikā, kopš tika nosūtīta vēstule. Kur vērsties, ja skola ignorē un medmāsa neveic pārbaudes?

A
atbild:
21. decembrī, 2023

Ministru kabineta noteikumi Nr. 474 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” noteic, ka izglītības iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota persona izglītojamo profilaktiskās veselības aprūpes un pirmās palīdzības nodrošināšanai ne retāk kā reizi mācību gadā (ieteicams pirmā semestra pirmajā mēnesī) pārbauda, vai izglītojamiem nav vērojamas kašķa un pedikulozes pazīmes, kā arī nodrošina šo slimību profilakses pasākumus pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējās izglītības iestādēs.

Veselības inspekcija skaidro –, ja kādam audzēknim tiek konstatēta pedikuloze, skolas uzdevums ir par to informēt vecākus un sniegt norādes par nepieciešamību vērsties pie ģimenes ārsta.

Tāpat skolai būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība telpu un aprīkojuma rūpīgai uzkopšanai un dezinfekcijai, lai novērstu utu oliņu saglabāšanos ārējā vidē (galvas utis uz apģērba, paklāja vai gultas piederumiem var izdzīvot no divām līdz pat 10 dienām, bet to oliņas var izdzīvot vairāk nekā divas nedēļas), norāda inspekcija.

Tomēr, ja mācību iestādes vadība neveic profilakses pasākumus un neinformē vecākus par pedikulozes gadījumiem, jāvēršas ar iesniegumu Veselības inspekcijā.

Veselības inspekcija arī paskaidro, ka invadēta bērna vecākiem pašiem jāveic pedikulozes ārstēšanas pasākumi, konsultējoties ar ģimenes ārstu vai farmaceitu par piemērotākajiem preparātiem utu un gnīdu likvidēšanai. Lai atbrīvotos no utu oliņām, tās rūpīgi jāķemmē ārā no matiem –, ja tas netiks izdarīts, apmēram nedēļas laikā izšķilsies nākamā paaudze. Pēc matu apstrādes jāuzvelk tīrs apģērbs. Gultas veļa un apģērbs jāmazgā veļas mašīnā (vismaz 60 grādu temperatūrā), cepurēm, šallēm, virsdrēbēm jāveic sausā ķīmiskā tīrīšana vai arī tās jāievieto plastmasas maisā uz divām nedēļām. Mēbeles, paklāji, grīda jāapstrādā ar putekļu sūcēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas