E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31061
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu

J
jautā:
22. novembrī, 2023
Violeta

Vai tiesu izpildītājs drīkst uzlikt ķīlu īpašumam, kuram ir uzlikta hipotēka? Vai viņš ir tiesīgs to pārdot saskaņā ar Civilprocesa likuma 600. pantu? Īpašums nepieder parādniekam.

A
atbild:
07. decembrī, 2023

Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem, kas norādīts Civilprocesa likuma 577. pantā. Ja uz nekustamo īpašumu ir nostiprināta hipotēka, tā pati par sevi nerada šķēršļus piedziņas vēršanai uz nekustamo īpašumu. Ar hipotēku nodrošinātā parāda atgūšanai piedziņa var tikt vērsta uz ieķīlāto īpašumu arī tad, ja galvenais parādnieks ir cita persona.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 600. panta otro daļu tiesu izpildītājs iesniedz rajona (pilsētas) tiesai nostiprinājuma lūgumu par piedziņas atzīmes ierakstīšanu. Minētā panta ceturtajā daļā ir noteikts hipotekārā kreditora pienākums paziņot tiesu izpildītājam par atlikušā hipotekārā kredīta parāda apmēru.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 621. panta piektajai daļai hipotekārais kreditors var pievienoties piedziņai, iesniedzot izpildu dokumentu tam tiesu izpildītājam, kurš rīko izsoli, ne vēlāk kā septiņas dienas pirms izsoles sludinājumā norādītās izsoles noslēguma dienas.

Ja nekustamais īpašums tiks pārdots izsolē, atgūtie naudas līdzekļi tiks sadalīti saskaņā ar Civilprocesa likuma 628. pantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas