E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31050
Lasīšanai: 3 minūtes

Norēķini par elektroenerģiju

J
jautā:
22. novembrī, 2023
Zane

Jau gadu dzīvojam īrētā dzīvoklī. Visu šo periodu nemaksājam par elektrību. Objektam, kur dzīvojam, nav noslēgts līgums. Operatora mājaslapā minēts, ka mūsu objektam elektroenerģijas padeve ir atslēgta. Ja tagad noslēgsim līgumu, kādas būs sekas, ja gadu nemaksājam un lietojam elektroenerģiju?

A
atbild:
04. decembrī, 2023

Atbilstoši Ministru kabineta 2023. gada 7. novembra noteikumu Nr. 635 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” 71. punktam sistēmas operators drīkst bez brīdinājuma atslēgt lietotāja elektroietaisi šādos gadījumos:

71.1. punkts noteic: ja elektroietaise ir pieslēgta patvaļīgi vai bez sistēmas operatora reģistrētiem elektroenerģijas komercuzskaites mēraparātiem vai tie ir patvaļīgi noņemti vai bojāti, vai ir konstatēti citi pārkāpumi, kuru dēļ ir samazināts faktiski patērētās elektroenerģijas apjoms vai radīta iespēja elektroenerģiju lietot bez maksas.

108. punkts nosaka: ja, pārbaudot lietotāja elektroietaises, sistēmas operators konstatē, ka patvaļīgi ierīkots pievienojums pirmsuzskaites tīklam vai lietotājs elektroenerģiju lieto bez elektroenerģijas komercuzskaites mēraparāta un minēto darbību dēļ ir samazināts elektroenerģijas patēriņa rādījuma lielums vai radīta iespēja elektroenerģiju lietot bez maksas, sistēmas operators par konstatēto faktu sastāda aktu un pieprasa lietotājam un lieciniekiem sniegt paskaidrojumus.

110. punktā noteikts: ja sistēmas operatoram rodas pamatotas aizdomas par patvaļīgu elektroenerģijas patēriņu lietotāja objektā, sistēmas operators par to informē Valsts policijas darbiniekus.

111. punkts nosaka: ievērojot dokumentēto lietotāja komercuzskaites mēraparāta stāvokli un pārkāpuma faktu, kā arī liecinieku un lietotāju paskaidrojumus, ja tādi tiek sniegti, un ekspertīzes atzinumu (ja bija nepieciešams veikt ekspertīzi), sistēmas operators pārrēķina elektroenerģijas, sistēmas pakalpojumu un citu pakalpojumu apjomu par laikposmu no pēdējās sistēmas operatora veiktās lietotājam uzstādītā komercuzskaites mēraparāta pārbaudes dienas līdz pārkāpuma atklāšanas dienai (pieņemtais patvaļīga elektroenerģijas patēriņa laiks). Pārrēķinātais elektroenerģijas, sistēmas pakalpojumu un citu pakalpojumu apjoms nav lielāks, kā veicot pārrēķinu pēc pievienojuma maksimālās caurlaides spējas diennakts 24 stundu periodā.

Ja jūs dzīvojat īrētā dzīvoklī (neesat šī īpašuma īpašnieks), tad, visticamāk, elektroenerģijas piegādātājs vērsīsies ar pretenziju pie attiecīgā īpašuma īpašnieka, aprēķinot elektroenerģijas patēriņu noteikumu 111. punktā noteiktajā apmērā, kurš savukārt būs tiesīgs izvirzīt jums pretenzijas (ja tas ir paredzēts īres līgumā).

Savukārt ar īpašnieka atļauju jums ir tiesības patstāvīgi noslēgt elektroenerģijas piegādes līgumu. Attiecīgi norēķinus par patērēto elektroenerģiju jūs veiksiet patstāvīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas