E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31014
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai kaimiņš var veikt videonovērošanu

J
jautā:
17. novembrī, 2023
Tatjana

Labdien! Mūsu kaimiņš savā vasarnīcā ir uzstādījis videokameras, kas aptver arī mūsu teritorijas daļu un tai piegulošo sabiedrisko zonu. Vai viņam ir tiesības veikt videonovērošanu (un uz kāda pamata)? Tāpat viņa mājā ir uzstādīta privātā signalizācija, kas reaģē ar skaņas signālu vairāk nekā 10 minūtes. Cik ilgi saskaņā ar likumu sirēnai ir jādarbojas? Tas notiek arī nakts vidū, biedējot mūs un kaimiņus un neļaujot mums gulēt. Paldies.

A
atbild:
30. novembrī, 2023

Vispirms ir jānoskaidro, kādam mērķim tiek uzstādīta videonovērošanas sistēma un vai videoieraksts tiek saglabāts. Īpašnieks ir tiesīgs savā īpašumā uzstādīt videonovērošanas kameras. Videonovērošana kalpo kā prevencijas līdzeklis noziedznieku atturēšanai no nozieguma izdarīšanas. Šādas darbības ir pamatojamas ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas Nr. 2016/679 6. panta 1. punkta f) apakšpunktu – pārziņa leģitīmo interešu nodrošināšana (aizsardzība). Jāņem vērā arī fakts, ka šī regula nav piemērojama, ja datu apstrāde tiek veikta vienīgi personīgajām (mājsaimniecības) vajadzībām (regulas 2. panta 2. punkta c) apakšpunkts). Ar datu apstrādi vienīgi mājsaimniecības vajadzībām ir saprotamas darbības, kad iegūtā informācija netiek nodota trešajām personām vai publiskota.

Normatīvie akti nenosaka skaņas signalizācijas darbības ilgumu, taču Ministru kabineta noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” ir noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē.

Līdz ar to, ja tiek konstatēta pieļaujamā trokšņa līmeņa pārsniegšana, tad jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas