E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30991
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
4
4

Kas ir ceļu satiksmes negadījums

J
jautā:
15. novembrī, 2023
Anita

Labdien! Ar savu auto braucu pa vienu no valsts autoceļiem, uz ceļa izskrēja stirna, notika sadursme. Stirna pēc sadursmes ieskrēja mežā, un manam auto bija nelieli bojājumi, kas netraucēja turpināt ceļu. Policijai par šo gadījumu neziņoju. Tajā pašā dienā pieteicu gadījumu KASKO apdrošinātājam, taču vēlāk saņēmu atteikumu, jo nebiju ziņojusi policijai vai Valsts meža dienestam. Internetā atrodama atšķirīga informācija par sadursmi ar dzīvnieku. Pārsvarā visur ir minēts, ka sadursme ar meža dzīvnieku ir uzskatāma par CSNg. Nekur neatrodu likuma pantu, uz kura būtu balstīts šis apgalvojums. Jūsu portālā ir pieejams skaidrojums par darbībām pēc sadursmes ar meža dzīvnieku, proti, nedrīkst atstāt notikuma vietu, jo situācijas, kad notiek transportlīdzekļa un meža zvēra sadursme, ir uzskatāmas par ceļu satiksmes negadījumiem. Kāds ir juridiskais un tiesiskais pamatojums, kas noteic, ka sadursme ar meža zvēru ir ceļu satiksmes negadījums? “Savvaļas dzīvnieki uz ceļa mēdz parādīties negaidīti un pēkšņi, īpaši krēslas stundās un diennakts tumšajā laikā. Sadursmēs nereti cieš gan cilvēki, gan tiek bojātas automašīnas.” (LV portāls)

A
atbild:
23. novembrī, 2023

Ceļu satiksmes likuma 1. panta 7. punktā ir definēts, kas ir ceļu satiksmes negadījums, proti, ceļu satiksmē noticis nelaimes gadījums, kurā iesaistīts vismaz viens transportlīdzeklis un kura rezultātā cilvēks gājis bojā, viņam nodarīti miesas bojājumi vai arī nodarīti zaudējumi fiziskās vai juridiskās personas mantai vai videi, kā arī citā vietā, kur iespējama transportlīdzekļa braukšana, noticis negadījums, kurā iesaistīts transportlīdzeklis.

Minēto definīciju var attiecināt arī uz tiem gadījumiem, kad transportlīdzeklis saduras ar meža zvēru.

Savukārt, lai saņemtu KASKO atlīdzību, būtiski ir izpildīt apdrošināšanas līguma prasības (t. sk. noteikumus). Ja ir prasība par šādu negadījumu paziņot Valsts policijai, tad tas ir priekšnoteikums, lai apdrošinātājs varētu pārliecināties par negadījuma faktu.

Ja lasītājs nepiekrīt apdrošinātāja lēmumam, viņam ir tiesības iesniegt sūdzību LAA ombudā. Kārtība, kādā ombuds izskata sūdzības, pieejama un sūdzība iesniedzama šeit.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas