E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30976
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par izsoles noteikumu piemērošanu

J
jautā:
14. novembrī, 2023
Līga

Labdien! Vai izsoles organizators rīkojas tiesiski, izdodot savus noteikumus, kas ir pretrunā Civilprocesa 607. panta ceturtajā daļā noteiktajam ([..] Pārējiem izsoles dalībniekiem viņu iemaksāto nodrošinājumu pēc izsoles noslēguma nekavējoties izsniedz atpakaļ.”), un neatmaksā nodrošinājumu autorizētajiem izsoles dalībniekiem, ja neviens no izsoles dalībniekiem nepiedalās solīšanā? Kāds attiecīgajā gadījumā ir juridiskais pamats nodrošinājumu paturēt sev (šajā gadījumā pašvaldībai), kas nav pirkuma, pakalpojuma vai lietojuma maksa? Paldies! 

A
atbild:
02. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Normatīvie akti, kas regulē pašvaldības mantas atsavināšanas kārtību izsolē, ir Publiskas personas mantas atsavināšanas likums (turpmāk – likums) un Ministru kabineta 2011. gada 1. februāra noteikumi Nr. 109 “Kārtība, kādā atsavināma publiskas personas manta”. Institūcijas, kas organizē mantas atsavināšanu un apstiprina izsoles noteikumus, kā arī ir atbildīgas par izsoles noteikumu atbilstību normatīvo aktu prasībām, parasti ir pašvaldības izsoles komisijas (nekustamo īpašumu atsavināšanas gadījumā – pašvaldības domes noteikta institūcija (likuma 9. panta otrā daļa)).   

Atbilstoši likuma 29.1 pantam, ja tiek rīkota elektroniskā izsole, tā notiek elektronisko izsoļu vietnē, kas izveidota saskaņā ar Civilprocesa likuma 605.1 pantu. Elektroniskā izsole notiek, ievērojot likumu, normatīvos aktus par kārtību, kādā veic darbības elektronisko izsoļu vietnē, un izsoles noteikumus. 

Atbilstoši Civilprocesa likuma 614. panta pirmās daļas 2. punktam tiesu izpildītājs izsoli atzīst par nenotikušu, ja neviens no dalībniekiem, kas autorizēti izsolei, nepārsola sākumcenu.  

Izsoles noteikumos noteiktais nodrošinājums parasti kalpo kā pretendenta saistību izpildes nodrošinājums izsoles noteikumu prasību izpildei un ievērošanai. Nodrošinājums netiek atgriezts, ja pretendents savu izteikto solījumu vēlāk atsauc vai ja pretendents neparaksta izsoles protokolu vai noteiktajā termiņā nenoslēdz līgumu, un citos izsoles un līgumā noteiktajos gadījumos.  

Strīdus gadījumā, piemēram, par izsoles noteikumu tiesiskumu, pretendentam ir tiesības vērsties konkrētajā pašvaldībā, kas ir rīkojusi izsoli. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 260 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas