E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30966
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Vai SIA vienīgajam valdes loceklim jāpieņem sevi darbā

J
jautā:
13. novembrī, 2023
Artūrs

Es esmu nodibinājis mazkapitāla SIA, kurā esmu vienīgais valdes loceklis. Plānoju nodarboties ar divu veidu darbībām. Pirmkārt, veikt cilvēku transfēru uz lidostu un no lidostas. Otrkārt, iemēģināt roku ēdienu piegādē (“Bolt”) un ar laiku, iespējams, arī taksometra pakalpojumus. Vai es varu sākt nodarboties ar iepriekšminētajām darbībām? Vai arī man sevi no sākuma jāpieņem darbā? Kā ar personīgā auto izīrēšanu pašam sev (SIA)? Kāda ir likumā noteiktā kārtība? Jebkāda veida informācija par šo būtu ļoti lietderīga. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
17. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat vienīgais SIA dibinātājs un valdes loceklis, tad jums nav obligāti jāpieņem sevi darbā. Atbilstoši Komerclikumam varat darboties uz pilnvarojuma līguma pamata.

Ja valdes loceklim nav noteikta atlīdzība, tad valdes loceklis nav darba ņēmējs, Valsts ieņēmumu dienestam par valdes locekli nav jāsniedz ziņas par darba ņēmējiem. Taču ir arī citi noteikumi, kad saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju nodokli” un likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Proti: kapitālsabiedrības katrs valdes loceklis gada mēnesī, kad kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā un kapitālsabiedrības attiecīgā mēneša apgrozījums ir bijis lielāks par piecu minimālo mēneša darba algu apmēru, ir uzskatāms par darba ņēmēju, un no katra valdes locekļa domājamā ienākuma, kas nav mazāks par minimālo mēneša darba algu, jāveic VSAOI un jāmaksā IIN.

Šogad valstī noteiktā minimālā mēnešalga ir 620 eiro, nākamgad tā būs 700 eiro.

Skaidrojums par tiesību aktu piemērošanu un situācijām atrodams VID informatīvajā materiālā “Nodokļu pārskati par valdes locekļu ienākumiem”.

Personīgo automašīnu drīkst izmantot sava uzņēmuma vajadzībām, par to noslēdzot patapinājuma līgumu vai nomas līgumu.

Patapinājuma līgums saskaņā ar Civillikuma 1947. pantu ir līgums, ar kuru nodod lietu noteiktai lietošanai bez atlīdzības, pastāvot nosacījumam atdot to pašu lietu. Nomas līgums atbilstoši Civillikuma 2112. panta pirmajam teikumam ir līgums, ar kuru viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu maksu kādas lietas lietošanu. Ja vēlaties, lai līgumā ir paredzēta atlīdzība par transportlīdzekļa lietošanu, tad slēdzams nomas līgums, ja ne – patapinājuma līgums.

Par nodokļiem un grāmatvedības jautājumiem informāciju varat iegūt VID materiālu kopā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”. Ja jums par atsevišķām situācijām ir jautājumi, tad tos varat noskaidrot saziņā ar VID, izmantojot EDS norādi “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas