E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30947
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašuma izmantošana

J
jautā:
10. novembrī, 2023
Bruno

Dzīvoju pirmskara celtā mājā (seši dzīvokļi). It kā kopīpašumā skaitās 16 kvadrātmetru telpa (piebūve pie malkas šķūnīšiem), kuru ilgus gadus bija okupējis viens kaimiņš. Pēc kopsapulces par mājas naudu tika izvesti divi konteineri ar būvgružiem. Gadu šo telpu lietojām bez problēmām, bet nu kaimiņš telpu ir piestūmis pilnu ar vecām mēbelēm, sadzīves mantām, gāzes balonu un pat gumijas laivu piepūstā veidā. Vai pēc kopīpašnieku vienošanās konkrēto kaimiņu var izlikt no koplietošanas telpas? Vai pastāv kādi risinājumi? Paldies!

A
atbild:
13. novembrī, 2023

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pantu dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības, tai skaitā tiesības lietot kopīpašumā esošo daļu, ciktāl lietošanas ierobežojumus nenosaka šajā likumā noteiktajā kārtībā pieņemtie dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi.  

Savukārt šī likuma 10. pants noteic, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kuras iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā.

Dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu (likuma 16. pants). Attiecīgi vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā.

Jautājumā aprakstītajā situācijā dzīvokļu īpašnieks, novietojot koplietošanas telpā ugunsbīstamas un sprādzienbīstamas lietas, apdraud kopējo ēkas ugunsdrošību. Ņemot vērā minēto, dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga noteikt koplietošanas telpu izmantošanas kārtību.

Ņemot vērā, ka jautājumā minētajam īpašniekam ir tiesības lietot kopīpašumu, dzīvokļu īpašnieki nevar pilnībā viņam liegt izmantot kopīpašumu, taču ir tiesīgi noteikt kopīpašuma izmantošanas kārtību (piemēram, kādus priekšmetus atļauts vai aizliegts novietot, cik kvadrātmetru ir atvēlēts katram dzīvokļu īpašniekam u. tml.).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas