E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30877
Lasīšanai: 3 minūtes

ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai nepieciešamais uzturēšanās laiks Latvijā

J
jautā:
04. novembrī, 2023
Zane

Vai ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu var iegūt, gaidot piecus gadus no dienas, kad tika iesniegts iesniegums, vai no dienas, kad persona jau ir uzturējusies Latvijā ar termiņuzturēšanās atļauju (TUA)? Piemēram, personai jau trīs gadus ir TUA Latvijā. Vai tādā gadījumā būs jāgaida tikai divi papildu gadi?

A
atbild:
09. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Likuma “Par Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā” 3. panta pirmajā daļā noteikts: “Trešās valsts pilsonis ir tiesīgs pieprasīt Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā, ja vienlaikus pastāv šādi nosacījumi:

  • viņam ir pietiekams iztikas nodrošinājums, lai uzturētu sevi un savā apgādībā esošos ģimenes locekļus;
  • viņš ir apguvis valsts valodu;
  • viņš ir nepārtraukti un likumīgi uzturējies Latvijas Republikā kā Latvijas pilsonis pirms citas valsts pilsonības iegūšanas, kā Latvijas nepilsonis vai ar uzturēšanās atļauju vai pēdējos divus gadus pirms pieteikuma iesniegšanas uzturējies Latvijas Republikā kā Eiropas Savienības zilās kartes turētājs vai Eiropas Savienības zilās kartes turētāja ģimenes loceklis.”

Minētā likuma 1. panta 1. punktā skaidrots: “Nepārtraukta uzturēšanās – likumīga uzturēšanās Latvijas Republikā vismaz piecus gadus tieši pirms Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasījuma iesniegšanas, ja norādītajā laikā prombūtne no Latvijas Republikas nav bijusi ilgāka par sešiem secīgiem mēnešiem vai kopā nepārsniedz 10 mēnešus. Prombūtne uzskatāma par attaisnojamu, ja tās iemesls ir bijis no personas neatkarīgi apstākļi (personas slimība, nepārvaramas varas iestāšanās u. tml.). Eiropas Savienības zilās kartes turētājam prombūtne uzskatāma par attaisnojamu, ja tās iemesls ir saimnieciskās darbības veikšana darbinieka vai pašnodarbinātas personas statusā vai brīvprātīgā dienesta pildīšana, vai studēšana savā izcelsmes valstī un prombūtne no Eiropas Savienības nav bijusi ilgāka par 12 secīgiem mēnešiem vai kopā nepārsniedz 18 mēnešus.”

Tātad piecu gadu uzturēšanās termiņu skaita no dienas, kad persona ir sākusi likumīgi uzturēties Latvijas Republikā, jūsu minētajā gadījumā – no termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas