E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30876
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par bērna tiesībām uz saskarsmi ar otru vecāku

J
jautā:
04. novembrī, 2023
Elizabete

Ar vīru izšķīros gandrīz pirms gada, mums ir kopīga meita. Izšķīrāmies mierīgi, pie notāra, bez strīdiem. Bijušais vīrs pie sevis bērnu ir paņēmis četras reizes (pēc mana lūguma viņu pieskatīt) un trīs reizes parādījies pats ar ilgiem intervāliem starp tikšanās reizēm. Šobrīd bērna tēvs meitu nav redzējis trīs mēnešus un man pieprasa meitu paņemt pie sevis uz trijām dienām. Viņš dzīvo ar citu sievieti un mazu bērnu, un man pret šo sievieti ir pretenzijas sakarā ar to, ka es viņu pazīstu. Meita pēc viņu apmeklējuma šīs dažas reizes ir braukusi mājās agresīva un dusmīga. Kad bērna tēvs man uzrakstīja, ka grib meitu paņemt uz trijām dienām, es mierīgi paskaidroju savas domas un izteicu priekšlikumu atbraukt meitu apciemot, norādot, ka nevēlos, lai mans bērns slims tiktu vests pie svešiem cilvēkiem un bērnam ir smagi no savām mājām doties pie svešas tantes, maza bērna un pie tēva, kuru viņa nav redzējusi 3–4 mēnešus. Man sāka draudēt ar notāriem, tiesu darbiem un bērna atņemšanu. Ko šādā situācijā darīt?

A
atbild:
04. decembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Šķirot laulību pie zvērināta notāra, atbilstoši Notariāta likuma 325. panta 2. punktam zvērināts notārs šķir laulību, ja laulātie par to ir vienojušies un noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta, tad iesniegumam par laulības šķiršanu pievieno rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Tātad vecāku saskarsmes tiesības ar bērnu tiek noteiktas, jau šķirot laulību.

Ja šāda vienošanās ir noslēgta notariālā akta formā ar ietverto nosacījumu par piespiedu izpildi, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 540. panta 16. punktu vecāks var vērsties pie zvērināta notāra, pie kura ir noslēgta vienošanās.

Ja vienošanās par saskarsmi nav noslēgta notariālā akta formā ar vienošanās saturā ietverto nosacījumu par piespiedu izpildi, tad vecākam ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par vienošanās izpildi vai ar prasības pieteikumu par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanu.

Ja tiek celta prasība par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanu, tad pieteikumā var norādīt vēlamo saskarsmes kārtību, piemēram, bērna tikšanos ar tēvu noteikt konkrētās nedēļas dienās ar konkrētu laiku. Šāda satura vienošanās izpildi vai neizpildi ir vieglāk uzraudzīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas