E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30802
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Sabiedrība par savām saistībām atbild ar visu savu mantu

J
jautā:
23. oktobrī, 2023
Kristīne

SIA pirms diviem gadiem mainījās īpašnieks un nosaukums. Jaunais SIA ir saņēmis brīdinājumu saistībā ar pret to vērstu parāda piedziņu par iepriekšējā SIA īpašnieka nesamaksātu rēķinu par iekārtu lietošanu. Vai jaunajam īpašniekam ir saistoši un ir jāmaksā iepriekšējā SIA parādi? Jaunais īpašnieks savā darbībā neizmanto iekārtu, par kuru šobrīd tiek prasīta samaksa.

A
atbild:
01. novembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Komerclikuma 134. panta otro daļu sabiedrība ar ierobežotu atbildību ir kapitālsabiedrība. Likuma 135. panta pirmā daļa paskaidro, ka sabiedrība ir juridiskā persona.

Juridisko terminu vārdnīcā juridiskā persona (privātajās tiesībās) tiek definēta kā ar mantisku patstāvību apveltīts veidojums, organizācija, fonds, mantojuma masa, kas spēj patstāvīgi piedalīties civiltiesiskajās attiecībās, uzņemoties pienākumus un iegūstot tiesības (Juridisko terminu vārdnīca. Rīga: Nordik, 1998, 101. lpp.). Lai gan juridiskā persona, tai skaitā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA), spēj patstāvīgi piedalīties tiesiskajās attiecībās, slēgt līgumus, uzņemties saistības, kā fikcija tā nespēj patstāvīgi realizēt savu rīcībspēju. Šim nolūkam ir nepieciešamas fiziskās personas, caur kurām šī rīcībspēja tiek realizēta. SIA gadījumā tā tiek realizēta ar valdes institūtu (Komerclikuma 221.–224. pants). Valde ir sabiedrības institūts, kas realizē sabiedrības rīcībspēju (https://www.vestnesis.lv/ta/id/244641).

Ievērojot SIA patstāvību un spēju uzņemties saistības, jāuzsver arī tās atbildības norobežošana no SIA dalībnieku atbildības. Proti, Komerclikuma 137. pants paredz, ka sabiedrība par savām saistībām atbild patstāvīgi ar visu savu mantu. Vienlaikus sabiedrība neatbild par dalībnieka saistībām, savukārt dalībnieks neatbild par sabiedrības saistībām.

Tātad konkrētajā gadījumā saistības par iekārtu lietošanu ir uzņēmušies nevis SIA iepriekšējie dalībnieki vai SIA valde, bet pati SIA. Kā patstāvīga juridiskā persona SIA atbild par savām saistībām ar visu savu mantu. Par SIA saistībām neatbild arī jaunie SIA dalībnieki. Apstāklis, ka SIA pēc saistību uzņemšanās ir mainījušies dalībnieki un nosaukums, nekādā veidā nemaina SIA atbildību par uzņemtajām saistībām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas