E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30551
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Transportlīdzekļa norakstīšana

J
jautā:
22. septembrī, 2023
Oksana

Labdien! Vēršos pie jums ar jautājumu par CSDD rīcību. Runa ir par diviem transportlīdzekļiem, kas tika utilizēti pirms 15 gadiem. Diemžēl organizācija, kas uzpirka metāllūžņus, tos nav norakstījusi. Atgriežoties no ārzemēm, konstatēju, ka uz mana vārda ir reģistrēti divi transportlīdzekļi un ir skaitīts nodoklis no 2007. līdz 2012. gadam. Vērsos CSDD ar iesniegumu, lūdzot norakstīt šos transportlīdzekļus, jo tie neeksistē no 2007. gada, kā arī izskaidroju situāciju, ka šrots nenorakstīja tam nodotās automašīnas. Saņēmu atbildi, ka ir jāsamaksā utilizācijas nodeva 160 eiro apmērā par katru transportlīdzekli, tikai tad tos varēs norakstīt. Kāpēc jāmaksā nodeva par to, kas neeksistē? Vai ir kāda iespēja norakstīt transportlīdzekļus, nemaksājot minēto summu?

A
atbild:
11. oktobrī, 2023

Saskaņā ar CSDD mājaslapā publicēto informāciju:

“Lai norakstītu vieglo transportlīdzekli vai kravas transportlīdzekli ar pilnu masu līdz 3500 kg, tas nododams licencētā apstrādes uzņēmumā.

Pēc transportlīdzekļa pieņemšanas apstrādei apstrādes uzņēmums to noraksta Reģistrā (skatīt “Transportlīdzekļa norakstīšana apstrādes uzņēmumā” un “Nolietota transportlīdzekļa pārstrāde”) un personai, kura transportlīdzekli ir nodevusi apstrādei, izsniedz likvidācijas sertifikātu.

Norakstot transportlīdzekli, jāveic saņemto, bet neapmaksāto CSDD pakalpojumu apmaksa (piemēram, salīdzināšana, vienas dienas atļauja u. c.). Neapmaksātais transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis nav jāmaksā.

Ja transportlīdzekļa īpašnieks vēlas saņemt apliecinājumu par transportlīdzekļa norakstīšanu, pēc transportlīdzekļa norakstīšanas veicams maksājums par apliecinājumu saistībā ar transportlīdzekļa norakstīšanu.

Dabas resursu nodoklis, ja bez nolietota transportlīdzekļa likvidācijas sertifikāta noraksta vieglo transportlīdzekli vai kravas transportlīdzekli ar pilnu masu līdz 3500 kg, ar kuru reģistrā pēc 30.04.2004. ir veiktas darbības (reģistrācija vai tehniskā apskate), un transportlīdzeklis nav izsludināts meklēšanā vairāk nekā gadu, ir 165,00 eiro.”

Tādējādi secināms, ka dabas resursu nodoklis par transportlīdzekļa norakstīšanu ir piemērojams, ja tas tiek norakstīts bez likvidācijas sertifikāta. Transportlīdzekļa norakstīšanas process ir vienošanās (līgums) starp transportlīdzekļa īpašnieku un licencēto apstrādes uzņēmumu. Ja minētā vienošanās neparedzēja likvidācijas sertifikāta izsniegšanu (un tas nav izsniegts), tad dabas resursu nodokļa samaksa ir piemērojama.

Savukārt, ja sertifikāta izsniegšana bija paredzēta, bet tas netika izdarīts, jums ir jāvēršas pie licencētā apstrādes uzņēmuma ar pretenziju par zaudējumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas