E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30463
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pedagoga palīgam noteiktā slodze un darba samaksa

J
jautā:
14. septembrī, 2023
Irina

Labdien! Atbilstoši grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” tika noteikts, ka no 2023. gada 1. septembra atalgojums pedagoga palīgam ir 1020 eiro par 30 stundu darba nedēļu. Es skolā biju pedagogs, no 01.09. esmu pedagoga palīgs. Darba devējs deva parakstīt vienošanos, kurā norādīja, ka man mainās amats un ka atalgojums ir saskaņā ar līguma nosacījumiem (līgumu neredzēju, jo jau sen strādāju, bet, spriežot pēc vienošanās, tajā, iespējams, ir atrunāts, ka atalgojums ir saskaņā ar jomu reglamentējošo aktu nosacījumiem, jo tajā nav ciparos norādīts atalgojums). Tagad darba devējs apgalvo, ka nezina, cik būs naudas, un varbūt man maksās kā par 0,8 slodzi (24 stundas nedēļā). Es zinu, ka nostrādāšu 30 stundas, aizpildot atskaites. Kāpēc man maksās mazāk? Kā pareizi rīkoties? Ja darba devējs zina, ka maksās mazāk, tad nevajag ar mani slēgt vēl vienu vienošanos par darba slodzi. Saprotu, ka pedagogiem ir noteikta tarifikācija. Kā ir ar pedagoga palīgu? Paldies!

A
atbild:
03. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 3. pielikuma “Pedagogu darba slodze un zemākā mēneša darba algas likme” 7. punktā noteikts, ka no šī gada 1. septembra pedagoga palīgam noteiktā darba slodze ir 30 stundas nedēļā, no tā mācību stundu/nodarbību vadīšanai ne vairāk kā 70% no astronomiskajām stundām. Tomēr izglītības iestādes vadītājs un pedagogs var vienoties arī par citu darba slodzes sadalījumu. Kopējā noteiktā darba slodze gadā ir 1320 stundas, bet zemākā mēneša darba algas likme – 1020 eiro.

Minētie noteikumi nosaka zemāko darba algas likmi. Tas nozīmē, ka izglītības iestādei ir tiesības to paaugstināt, bet nav tiesību samazināt. Ja jums var nodrošināt apmaksu tikai par 0,8 slodžu darbu, jums nav jāstrādā vairāk par noteikto. Atbilstošiem nosacījumiem jābūt ietvertiem arī darba līguma grozījumos. Tāpat jums ir tiesības atteikties no piedāvātās amata maiņas. Savukārt, ja jūsu bruto darba samaksa būs mazāka par MK noteikumos Nr. 445 noteikto, ieteicams par to informēt atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas