E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30396
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pašvaldības iestādes vadītāja tiesības uz brīvprātīgā darbu

J
jautā:
07. septembrī, 2023
Gita

Labdien! Vai pašvaldības ievēlēta amatpersona (iestādes vadītājs) var apvienot savu tiešo darbu ar brīvprātīgā darbu, un vai par to ir jāprasa darba devējam (domei) atļauja?

A
atbild:
28. septembrī, 2023
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Paula Vilsone-Milašēviča, Komunikācijas nodaļas priekšniece

Pašvaldības iestādes vadītājs papildus var savienot valsts amatpersonas amatu ar amatu arodbiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, politiskajā partijā, politisko partiju apvienībā vai reliģiskajā organizācijā. Ja nerodas interešu konflikts, kā arī ir saņemta rakstveida atļauja, tad amatu iespējams savienot arī ar a) citu amatu publiskas personas institūcijā; b) amatu publiskai personai piederošā kapitālsabiedrībā; c) ekspertu darbu vai citu valstu administrācijās vai starptautiskās organizācijās. To nosaka likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL).

Lai varētu sniegt konkrētu un izsmeļošu atbildi, vispirms jāzina plašāka informācija par attiecīgo gadījumu, tostarp tas, vai ir noslēgts līgums, vai panākta vienošanās par brīvprātīgā darba veikšanu, kādi pienākumi noteikti brīvprātīgā darba veicējam un kas ir brīvprātīgā darba organizētājs.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, tai skaitā Brīvprātīgā darba likumu, pašvaldības iestādes vadītājam brīvprātīgais darbs ir pieļaujams:

  1. ja brīvprātīgā darba organizētājs ir arodbiedrība, biedrība, nodibinājums, reliģiskā organizācija, partija vai tās apvienība. Šādai amata savienošanai nav nepieciešama rakstveida atļauja, bet papildus jārīkojas, kā noteikts publiskas personas institūcijas iekšējos normatīvajos aktos. Ja noteikts, ka amata savienošana jāsaskaņo vai par to jāinformē, tad attiecīgi jārīkojas, ja arī atbilstoši IKNL attiecīgajam amatam vai darbam nav jāsaņem rakstveida atļauja.
  2. ja brīvprātīgā darba organizētājs ir publiskas personas institūcija, tad pašvaldības iestādes vadītājam jāsaņem tās valsts amatpersonas vai koleģiālās institūcijas rakstveida atļauja, kura attiecīgo personu iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājusi to amatā. Šajā gadījumā tā ir dome. Domei, lemjot jautājumu par valsts amatpersonas amata savienošanu ar citu amatu vai brīvprātīgo darbu, ir pienākums izvērtēt, vai šāda savienošana neradīs interešu konfliktu, nebūs pretrunā ar valsts amatpersonai saistošām ētikas normām un nekaitēs valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai.

Brīvprātīgā darba veikšana ir aizliegta, ja šāda darba organizētājs ir privātuzņēmums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas