E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30356
Lasīšanai: 3 minūtes

Sūdzības par zvērināta tiesu izpildītāja darbībām izpildu lietā var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā

J
jautā:
04. septembrī, 2023
Erad

No diviem maniem banku kontiem Latvijas bankās vienā datumā bez brīdinājuma un paskaidrojumiem tika noņemti naudas līdzekļi vairākos maksājumos ar atsauci uz man nezināma zvērināta tiesu izpildītāja (ZTI) rīkojumu man nezināmā(-s) lietā(-s). Nekādās tiesās netiku saukts. Nekādu informāciju no ZTI nebiju saņēmis. Līdzekļi noņemti bez jebkādiem paskaidrojumiem par lietas(-u) būtību.
Līdz ar to ir jautājumi par pilsoņa tiesībām būt informētam par rīkojumiem un lēmumiem, kuri tiek pieņemti saistībā ar konkrēto personu.
Kādos apstākļos bez tiesas lēmuma ZTI ir tiesības realizēt naudas līdzekļu ieturēšanas pasākumus pret Latvijas pilsoni?
Vai likumdošana Latvijā paredz ZTI tiesības bez pilsoņa informēšanas piemērot viņam piederošo naudas līdzekļu ieturēšanu kādu personu/institūciju labā?
Kādā veidā var iesniegt sūdzību par ZTI darbību, ja pilsoņa tiesības kļūt informētam paredzētas likumdošanā, bet netika ievērotas?

A
atbild:
11. septembrī, 2023

Zvērināti tiesu izpildītāji izpildu darbības, tai skaitā naudas līdzekļu apķīlāšanu parādnieka kontā kredītiestādē, veic tikai, pamatojoties uz izpildu dokumentu. Tātad, ja personai uz zvērināta tiesu izpildītāja rīkojuma pamata no tās konta ir apķīlāta un pārskaitīta kāda summa, pret šo personu ir ievesta izpildu lieta.

Grūti komentēt, kādēļ jūs neko nezināt par izpildu dokumentu, uz kura pamata pret jums uzsākta piespiedu izpilde, un izpildu lietas ievešanu. Iespējams, šāda situācija var rasties, ja izpildāmais nolēmums paredz prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas civillietā. Tomēr praksē novērots, ka parādnieki mēdz nezināt par pret viņiem pieņemtajiem tiesu, citu institūciju un amatpersonu lēmumiem un to izpildi tad, ja viņi deklarējuši savu dzīvesvietu adresē, kurā nedzīvo un nenodrošina pasta sūtījumu saņemšanu tajā.

Ja šāda situācija radusies, aicinām jūs bankā uzzināt, pamatojoties uz kura zvērināta tiesu izpildītāja dotu rīkojumu naudas līdzekļi apķīlāti, un ar visiem jautājumiem par izpildu lietu vērsties pie attiecīgā zvērināta tiesu izpildītāja.

Savukārt sūdzības par zvērināta tiesu izpildītāja darbībām izpildu lietā var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības piedzinējs vai parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas