E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30267
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ja notiek uzņēmuma likvidācija

J
jautā:
21. augustā, 2023
Evija

Sveicināti! Vai man pienākas (un kādā apmērā) maternitātes un vecāku pabalsts, ja ar 01.06. tiku atlaista (šobrīd bezdarbnieka statuss) saistībā ar uzņēmuma likvidācijas uzsākšanu, bet bērnu vēl tikai plānojam? Vai sanāk, ka esam nokavējuši, jo stāvoklī vajadzēja palikt atlaišanas mēnesī? Pagaidām nav zināms, vai grūtniecības fakta konstatēšanas brīdī tiks atrasts jauns darbs vai, piemēram, nav plānots strādāt grūtniecības laikā, ja tā iestājas šajā mēnesī. P.S. Iepriekšējos sešus gadus ir strādāts bez pārtraukuma.

A
atbild:
29. augustā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā persona, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir kvalifikācijas periods – jābūt veiktām sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) maternitātes pabalsta apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums,

vai

  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Sociālās apdrošināšanas kvalifikācijā visiem prasītajiem mēnešiem (trim vai sešiem) nav jābūt tieši pirms pabalsta pieprasīšanas. Tomēr ir svarīgs sociāli apdrošinātas personas statuss tajā brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena.

Kvalifikācijas periodā, neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas, ieskaita arī laiku, kurā darba ņēmēja ir atradusies grūtniecības/dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tiesības uz maternitātes pabalstu saglabājas, ja sieviete zaudējusi darba ņēmējas statusu saistībā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma. Likuma norma par 210 dienām nav piemērojama, ja kopš darba devēja likvidācijas aizritējis vairāk laika.

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad būs tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Lai pretendētu uz maternitātes un vecāku pabalstu, apstāklim, ka pirms šī darba esat strādājusi vairākus gadus, nav nozīmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas