E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30075
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Minimālā uzturlīdzekļu summa tiek maksāta par katru bērnu

J
jautā:
02. augustā, 2023
Dzintars

Labdien! Jautājums par uzturlīdzekļiem. Ja ir divi bērni, vecāki par septiņiem gadiem, kuri dzīvo pie viena vecāka, vai otrs vecāks katram maksā 186 eiro un kopā tas ir 372 eiro? Ja maksātājs saņem minimālo valstī noteikto algu 620 eiro, tad no algas paliek 248 eiro. Tad nesanāk, ka tiek maksāts 30% no minimālās algas, patiesībā tie ir 60%. Vai tā ir? Kā iztikt ar atlikušo naudiņu? Turklāt, ja ir vēl trešais bērns. Kā iztikt maksātājam?

A
atbild:
05. septembrī, 2023

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punktu katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Tas nozīmē, ka par katru bērnu vecāks maksā uzturlīdzekļus 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas.

Civillikuma 179. panta piektā daļa savukārt paredz, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Ja vecāks, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, pārstāj tos sniegt, otram vecākam ir tiesības vai nu vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, kas piedzīšanas gadījumā var veidot papildu izdevumus (piemēram, izmaksas par zvērinātu tiesu izpildītāju), vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Tādā gadījumā vecāks, kurš nemaksā uzturlīdzekļus, kļūst par parādnieku un parāda summai tiek aprēķināti likumiskie procenti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas