E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30068
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība ar dzīvokli nodrošina noteiktas personas; maznodrošinātajiem ir iespēja saņemt mājokļa pabalstu

J
jautā:
01. augustā, 2023
Svetlana

Labdien! Mums ir divi bērni, vīrs strādā, es sēžu mājās ar bērniem. Esam no Rīgas, bet deklarētā dzīvesvieta ir Balvos. Vai mēs varam pieteikties rindā uz dzīvokli?

A
atbild:
02. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldība īres dzīvokli piešķir tikai likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” paredzētajos gadījumos un noteiktām iedzīvotāju grupām. Primāri tie ir trūcīgi, maznodrošināti cilvēki (šo statusu nosaka pēc mājsaimniecības ienākumiem), cilvēki ar invaliditāti un vairākas citas sociāli mazaizsargātas iedzīvotāju grupas, kā arī ārkārtējās situācijās (mājoklis ir cietis teroraktā, avārijā u. c. nelaimēs).

Palīdzību personai sniedz tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgā persona deklarējusi savu dzīvesvietu, izņemot šā likuma 14. panta pirmās daļas 3., 4. vai 5. punktā minēto gadījumu.

Palīdzību personai sniedz tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgā persona deklarējusi savu dzīvesvietu.

Pašvaldības savos saistošajos noteikumos detalizētāk nosaka palīdzības un reģistrācijas kārtību.

Balvu novada domes saistošajos noteikumos Nr. 10/2021 “Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteikti personu reģistrācijas un dzīvojamās telpas piedāvāšanas kritēriji.

Rīgā tie ir domes saistošie noteikumi Nr. 141 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

Ja ģimenei nav sava dzīvokļa, maznodrošinātām mājsaimniecībām kā sociālo palīdzību ir tiesības saņemt mājokļa pabalstu arī tad, ja dzīvokli (ar oficiālu līgumu) īrē no kādas privātpersonas. Par iespēju saņemt mājokļa pabalstu jāuzzina pašvaldības sociālajā dienestā. Mājokļa pabalsta apmērs tiek aprēķināts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Savukārt tā piešķiršanas nosacījumi jāskatās pašvaldības saistošajos noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas