E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30022
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību dibinātāju un valdes locekļu atbildība

J
jautā:
26. jūlijā, 2023
Māris

Vai SIA īpašnieki/valdes locekļi nes personīgu atbildību, ja uzņēmumā, pret kuru vērsta piedziņa, ir iztērēts pamatkapitāls?

A
atbild:
31. jūlijā, 2023

Pamatkapitāls ir naudas līdzekļi un citas vērtības naudas izteiksmē, kas ir ieguldītas kapitālsabiedrībā uzņēmējdarbības uzsākšanai un turpināšanai. Lai lemtu par SIA dibinātāja vai valdes locekļa saukšanu pie atbildības, jāsaprot, vai ar konkrētās personas rīcību ir nodarīti zaudējumi sabiedrībai un trešajām personām.

Komerclikuma 169. panta pirmā un otrā daļa nosaka, ka valdes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam; valdes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, ko tie nodarījuši sabiedrībai, nerīkojoties kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2016. gada 18. maija spriedumā lietā Nr. C19069109, SKC–214/2016 atzīts, ka apstākļos, kad tiesa spriedumā atzīst par notikušu sabiedrības mantas samazinājumu, par kura tiesisku izlietojumu nav iegūti pierādījumi, valdes loceklis var tikt atbrīvots no atbildības vienīgi atbilstoši Komerclikuma 169. panta trešajai daļai, pierādot, ka rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks, respektīvi, nav pieļāvis pat vieglu neuzmanību.

Kas attiecas uz uzņēmuma dibinātāju, viņa atbildība ir noteikta Komerclikuma 166. pantā. Saskaņā ar minētā panta pirmo daļu dibinātāji atbild solidāri sabiedrībai un trešajām personām par zaudējumiem, kas nodarīti sabiedrības dibināšanas laikā pašu dibinātāju ļaunprātīgas vai nolaidīgas rīcības rezultātā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas