E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30021
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Zemnieku saimniecības likvidācija

J
jautā:
26. jūlijā, 2023
Ojārs Skudra

Mantojuma līgumā norādīts, ka esmu mantojis “likvidējamo Skudras zemnieku saimniecību “Zemgaļi”, vienotais reģistrācijas Nr. 45101000724” (Dobeles novads, Bukaišu pagasts). Kas un kādā secībā man jādara, lai saimniecība kā juridiska persona (ja pareizi saprotu) vairs nepastāvētu?

A
atbild:
18. augustā, 2023

Tā kā esat līgumiskais mantinieks, jūs nevarat mantojumu atraidīt, izņemot, ja līgumā šāda tiesība ir pielīgta. Pēc mantojuma atstājēja nāves neatņemamās daļas tiesīgie var pieprasīt izdot viņu neatņemamo daļu (atbilstoši Civillikuma 642. pantā noteiktajam).

Pēc mantojuma atklāšanās pie notāra mantojumam ir jāpiesakās pēc iespējas ātrāk (nav mantojuma atstājēja). Plašāk par mantojuma saņemšanu varat lasīt šeit.

Ja mantojuma lieta jau ir sakārtota un minētā saimniecība arī juridiski ir jūsu īpašumā, jums ir tiesības uzsākt saimniecības likvidācijas procesu. Zemnieku saimniecības likvidācija ir veicama divos posmos. Pirmajā posmā lēmumu par likvidācijas procesa uzsākšanu pieņem īpašnieks. Likvidatora pienākumus veic zemnieku saimniecības īpašnieks, ja vien nav lemts par citas personas iecelšanu likvidatora amatā. Atbilstošo dokumentu veidlapas un likvidācijas procesa apraksts soli pa solim ir pieejams Latvijas Republikas Uzņēmumu komercreģistra mājaslapā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas