E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29968
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Kādus nodokļus maksā pašnodarbinātais

J
jautā:
20. jūlijā, 2023
Natalja

Labdien! Kādu pašnodarbinātā nodokļu maksāšanas veidu izvēlēties? Strādāju algotā darbā, ir jānokārto pašnodarbinātā statuss. Kā maksāt nodokļus? Cik bieži un kādas atskaites jānodod?

A
atbild:
24. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja ir darba līgums, algota darba ienākumu saņemšanai vienlaikus nav iespējams pašnodarbinātā statuss.

Ja ir uzņēmuma līgums starp Latvijas komersantu un cilvēku, kurš ir reģistrējis saimniecisko darbību, komersants izmaksā atlīdzību par uzņēmuma līguma izpildi, nodokļus neietur. Saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais pats samaksā nodokļus tajā nodokļu režīmā, kādu izvēlējies: vispārējos nodokļus (tas ir, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI)) vai mikrouzņēmumu nodokli.

Kā saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais Valsts ieņēmumu dienestā var reģistrēties arī tad, ja paralēli algas darbam ir savs bizness, no kura ienākumiem pašam jāmaksā nodokļi.

Reģistrējoties VID par saimnieciskās darbības veicēju/pašnodarbināto, ir jāizvēlas kāds no nodokļu režīmiem:

  • vispārējais (jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis – reizi par gadu, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi par ceturksni);
  • mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) – jāmaksā reizi par ceturksni.

IIN ir progresīvās likmes (20%, 23% un 31%), IIN aprēķina gada ienākumam, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju. VSAOI maksā reizi ceturksnī. Ja mēneša ienākums ir līdz 620 eiro (minimālā alga valstī), jāveic 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai. Ja ienākums mēnesi sasniedz vai pārsniedz 620 eiro, jāveic iemaksas pēc pilnās likmes – 31,07% vismaz no 620 eiro. Var veikt iemaksas no visa katra mēneša ienākuma. Ja maksā tikai no 620 eiro, tad no pārsnieguma summas jāsamaksā 10% VSAOI.

Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) deklarācija jāiesniedz un nodoklis jāsamaksā reizi ceturksnī. MUN likme ir 25% gada apgrozījumam (ieņēmumiem) līdz 25 000 eiro. Ja gada apgrozījums ir lielāks, pārsnieguma summai nodoklis ir 40%. MUN likme pirmajā gadā, kad iegūst MUN maksātāja statusu:

  • ar 2. ceturksni apgrozījumam līdz 18 750 eiro – 25%, pārsnieguma daļai – 40%;
  • ar 3. ceturksni apgrozījumam līdz 12 500 eiro – 25%, pārsnieguma daļai – 40%;
  • ar 4. ceturksni apgrozījumam līdz 6250 eiro – 25%, pārsnieguma daļai – 40%.

Informācija par nodokļiem un grāmatvedību pieejama VID tīmekļvietnes sadaļās “Saimnieciskās darbības veicēji” un “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas