E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29911
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
4
4

Dzimtsarakstu nodaļā reģistrē miršanas faktu un izsniedz miršanas apliecību

J
jautā:
15. jūlijā, 2023
Jana

Labdien! Ja nomirst radinieks, kādas pēc tam ir darbības ar dokumentiem? Vai jāiet pie ģimenes ārsta (ja slimnīcā, vai tur izdod apliecību) saņemt izziņu par nāves cēloni un ar šo apliecību uz dzimtsarakstu nodaļu reģistrēt miršanas faktu? Vai kaut ko var izdarīt, izmantojot Latvija.lv? Kā par miršanas faktu uzzina pagasts? Vai tas ir jāinformē? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
18. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par miršanas faktu paziņo dzimtsarakstu iestādei ne vēlāk kā sešu darba dienu laikā no brīža, kad iestājusies nāve vai mirušais atrasts. Dzimtsarakstu nodaļā reģistrē miršanas faktu miršanas reģistrā un izsniedz miršanas apliecību.

Miršanas faktu dzimtsarakstu nodaļā piesaka mirušā tuvinieki, iesniedzot ārstniecības iestādes (slimnīcas, ja cilvēks miris slimnīcā) vai ārstniecības personas izdotu medicīnas izziņu par nāves cēloni, kā arī mirušā personu apliecinošu dokumentu. Pieteicējam jāuzrāda arī savs personu apliecinošs dokuments. Jāiesniedz (arī jāuzrāda) dokumentu oriģināli, arī miršanas apliecību izsniedz klātienē.

Miršanas apliecība nepieciešama kapavietas piešķiršanai. Konkrētajā pašvaldībā jānoskaidro, kādā veidā tā pieņem iesniegumu.

Elektroniski (izmantojot Latvija.lv) var pieprasīt apbedīšanas pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Ja apbedīšana uzticēta šādu pakalpojumu sniedzējiem, apbedīšanas birojs var kārtot arī apbedīšanas pabalsta saņemšanu, kā arī formalitātes miršanas apliecības saņemšanai. Par to tuvinieki vienojas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas