E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29853
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai likumiskās mantošanas gadījumā ir saistošs nomas līgums

J
jautā:
06. jūlijā, 2023
Svetlana

Labdien! 2018. gadā stājos mantojumā par visiem publiskajos reģistros atrodamajiem mirušai personai piederošajiem nekustamajiem īpašumiem (likumiskā mantošana). Šogad (pēc pieciem gadiem) no mantojuma atklāšanās saņēmu vēstuli no VSIA “Valsts nekustamie īpašumi”, ka man kā mantojuma saņēmējai jāsamaksā zemes nodoklis par zemes lietošanu laika periodā no 2018. gada līdz 2023. gada beigām, uz kuras atrodas garāža, kas nav ierakstīta publiskajos reģistros, jo starp mirušo personu un VNĪ 2012. gadā bija noslēgts zemesgabala daļas nomas līgums. Ņemot vērā, ka manā rīcībā nebija šāda līguma un informācijas par konkrēto saistību un garāžas esamību, lūdzu sniegt konsultāciju! Vai man jāpieprasa līgums no VNĪ, lai iepazītos ar tā saturu? Vai likumiskās mantošanas gadījumā man kā mantojuma saņēmējai automātiski ir saistošs ar mirušo personu noslēgtais nomas līgums un tā nosacījumu izpilde? Paldies!

A
atbild:
21. jūlijā, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Inga Ērgle, zvērināta notāre

Atbilstoši Civillikuma 701. pantam ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu uz mantinieku pāriet visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās nebeidzas ar viņa personu. Tas nozīmē, ka uz mantinieku pāriet ne tikai publiskos reģistros reģistrēti nekustamie īpašumi, bet arī citas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, piemēram, tiesības lietot zemesgrāmatā nereģistrētu garāžu vai pienākums maksāt nomas līgumā noteikto nomas maksu.

Civillikuma 1519. pantā ir noteikts, ka “no līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas, pāriet uz līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem, ja vien likumā nav paredzēts noteikts izņēmums”. Nomas līgums nav personiska saistība, tāpēc nomas līguma spēkā esamību neietekmē nomnieka nāve. Jūsu gadījumā ieteicams iepazīties ar nomas līguma, kas bijis noslēgts starp VSIA “Valsts nekustamie īpašumi” un mantojuma atstājēju, saturu, lai noskaidrotu, kādas no nomas līguma izrietošas saistības pāriet uz jums kā mantojuma atstājēja mantinieku, kāds ir nomas līguma termiņš u. tml.

Gadījumā, ja mantojuma atstājējs uz citai personai piederošas zemes ir uzbūvējis garāžu vai citā veidā to ieguvis un nav ierakstījis garāžu zemesgrāmatā, atbildība par garāžas tiesisku reģistrēšanu zemesgrāmatā pāriet uz mantojuma atstājēja mantiniekiem.

Jāņem vērā, ka gadījumā, ja ir izveidojies dalīts īpašums (proti, zeme pieder vienam īpašniekam, ēkas – citam īpašniekam), zemes reformu regulējošajos normatīvajos aktos noteikts, ka zemes īpašniekam līdz 2021. gada 31. janvārim bija tiesības saņemt zemes nomas maksu. Atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38. panta otrajā daļā noteiktajam no 2022. gada 1. janvāra būves īpašniekam uz likuma pamata ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas