E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29667
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Vecuma pensiju izmaksā par kārtējo mēnesi

J
jautā:
14. jūnijā, 2023
Aivija

Labdien! Vecmamma saņēma pensiju no pasta uz mājām skaidrā naudā. Maija sākumā vecmamma nonāca slimnīcā, un 15.05. bija jāizmaksā pensija par aprīli. Šajā datumā vecmamma bija slimnīcā, bet rīcībnespējīgā stāvoklī. 22.05. vecmamma nomira. Vectēvam tika izmaksāta vecmammas pensija par laika posmu no 01.05. līdz 22.05. un visi pabalsti, tomēr aprīļa pensija netika izmaksāta nevienam no viņiem. VSAA apgalvo, ka nepieciešams vērsties pastā, bet pasts atbild, ka jāvēršas VSAA. Vai vectēvam kā vecmammas laulātajam ir iespēja saņemt vecmammas aprīļa pensiju?

A
atbild:
20. jūnijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vecuma pensiju izmaksā par kārtējo mēnesi. Tas nozīmē, ka pensija par aprīli tiek izmaksāta aprīlī, par maiju tiek izmaksāta maijā.

Ja pensijas saņēmējs ir nomiris, tad pensijas summas, kas ir aprēķinātas, bet nav izmaksātas līdz pensionāra nāves dienai, ir tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, bet citai personai – uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata, ja iesniegums nesaņemtās pensijas izmaksai VSAA ir iesniegts ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc pensionāra nāves dienas.

Tādējādi, ja pensijas saņēmējs ir miris 22. maijā un nav saņēmis maijā izmaksājamo pensiju, tad tas nozīmē, ka viņš nav saņēmis pensiju par maiju. Šādā gadījumā mirušā nesaņemto pensiju par maijā nodzīvotajām 22 dienām ir tiesības saņemt tiesību normā noteiktajām personām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas