E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29654
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā notiek publiskas personas mantas atsavināšana

J
jautā:
12. jūnijā, 2023
zane

Labdien! Man pieder ēka uz pašvaldības zemes. Nolēmu to izpirkt un noslēdzu ar pašvaldību pirkuma līgumu. Pašvaldība prasīja, lai es norādu termiņu, kādā samaksāšu par zemi (nepirku uzreiz), un es norādīju trīs gadus. Šo visu informāciju iekļāva līgumā. Līgumā ir noteikts, ka par zemi nomaksā gadā tiek aprēķināti 6%. Ir pagājuši divi gadi, un vēlos samaksāt visu summu. Vai pēc likuma varu samaksāt un mainās procentu maksājums par diviem, nevis trīs gadiem? Pašvaldība savu aprēķina grafiku negrib mainīt. Vai ir kāds likums, kas noteic, ka šajā gadījumā drīkst samaksāt summu pirms termiņa?

A
atbild:
11. jūlijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Publiskajai personai atsavinot nekustamo īpašumu, tiek ņemts vērā konkrētās pašvaldības (domes) lēmums, kuru pieņem par konkrēto īpašumu, kā arī normatīvie akti par publiskas personas mantas atsavināšanas kārtību.

Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, pārdodot publiskas personas nekustamo īpašumu uz nomaksu, nomaksas termiņš nedrīkst būt lielāks par pieciem gadiem. Par atlikto maksājumu pircējs maksā sešus procentus gadā no vēl nesamaksātās pirkuma maksas daļas un par pirkuma līgumā noteikto maksājumu termiņu kavējumiem – nokavējuma procentus 0,1% apmērā no kavētās maksājuma summas par katru kavējuma dienu. Šos nosacījumus iekļauj pirkuma līgumā. Institūcija, kas organizē publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu, var piešķirt pircējam tiesības nostiprināt iegūto īpašumu zemesgrāmatā uz sava vārda, ja viņš vienlaikus zemesgrāmatā nostiprina ķīlas tiesības par labu atsavinātājam.

Pašvaldība pirkuma līgumā parasti nosaka pirkuma maksu un samaksas kārtību. Tāpēc aicinu uzmanīgi iepazīties ar pirkuma līgumu.

Parasti pirkuma līgumos pašvaldības paredz, ka par nekustamā īpašuma pirkuma maksas nenomaksāto daļu pircējs līdz nomaksas termiņa beigām maksā pārdevējam maksu par atlikto maksājumu 6% gadā no nekustamā īpašuma pirkuma maksas nenomaksātās summas. Maksu par atlikto maksājumu pircējs veic vienlaikus ar kārtējo nekustamā īpašuma pirkuma maksas maksājumu pirkuma nomaksas grafikā norādītajos termiņos.

Normatīvie akti tieši neparedz, bet parasti puses līgumā paredz gadījumu, kad pircējs ir tiesīgs pirkuma maksu samaksāt pirms termiņa. Pircējam ir tiesības samaksāt visu nekustamā īpašuma pirkuma maksu vai kādu tās daļu pirms pirkuma nomaksas grafikā noteiktā termiņa. Šādā gadījumā pārdevējs pārrēķina maksu par atlikto maksājumu saskaņā ar pircēja faktiski veiktajiem maksājumiem.

Pārdevējam ir jāredz gadījumi, kad par līgumā noteikto maksājumu kavējumu pircējs maksā pārdevējam nokavējuma procentus 0,1% apmērā no laikā nesamaksātās summas par katru nokavēto dienu. Ja pircējam ir no līguma izrietošu maksājumu parāds, tad pircēja kārtējo maksājumu vispirms ieskaita nokavējuma procentu maksājumos, tad procentu maksājumos par atlikto maksājumu, tad atlikušās nekustamā īpašuma pirkuma maksas pamatsummas maksājumā, ja spēkā esošajos tiesību aktos nav noteikta cita kārtība. Maksājums tiek uzskatīts par veiktu dienā, kad naudas līdzekļi saņemti pārdevēja norēķinu kredītiestādes kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 112 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas