E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29564
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā atgūt pārmaksātos naudas līdzekļus

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Nika

Labdien! Situācija: vīram ir parāds, kas tiek maksāts tiesu izpildītājai. Pēc ikgadējās deklarācijas iesniegšanas uzrādījās pārmaksātie nodokļi, summa X nonāca pie tiesu izpildītājas, bet tā bija lielāka nekā parāds. Piemēram: 400 eiro parāds, 500 eiro pārmaksātie nodokļi – pati tiesu izpildītāja lūdz aizpildīt formu, kurā 100 eiro tiek pieprasīti atpakaļ, bet summu neizmaksā, katru reizi aizbildinoties ar kādu ķibeli, Valsts kasi utt. Sola atmaksāt 2–3 dienu laikā. Pēc divu mēnešu gaidīšanas nolēmām vērsties PTAC. Vai ir kāda iespēja šo summu saņemt? Runa nav par 20 eiro. Tiesu izpildītāja pēdējās telefona sarunas laikā atbildēja, lai tikai gaidām PTAC rīkojumu, jo viņa neko vairs nevarot izdarīt un “normāli” cilvēki naudu neprasot atpakaļ. Saprotu situāciju, bet uz atlikušo summu vīram ir tiesības. Varbūt jāvēršas citā instancē, kas palīdzēs no viņas atgūt summu?

A
atbild:
27. jūnijā, 2023

Nezinot visus apstākļus, sniegtā atbilde būs vispārīga.

Ja izpildu lietas ietvaros ir nomaksāts parāds un tiesu izpildītāji izdevumi, tad, konstatējot pārmaksu, tiesu izpildītājs to parādniekam parasti atmaksā dažu dienu laikā.

Jums var ieteikt vērsties pie tiesu izpildītāja klātienē un lūgt izskaidrot, kādēļ pārmaksa netiek atmaksāta, ja tāda ir izveidojusies. Parādniekam ir tiesības lūgt izskaidrot visus neskaidros jautājumus par parāda piedziņu un iepazīties ar izpildu lietas materiāliem.

Ja tiesu izpildītājs ir pieļāvis disciplinārā kārtībā sodāmu pārkāpumu, piemēram, rīkojies profesionāli neētiski vai pārkāpis normatīvo aktu kārtību, tad persona var iesniegt sūdzību Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54. pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53. pantā noteiktajos gadījumos).

 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas