E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29543
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai apsaimniekošanas līgumu var pasludināt par spēkā neesošu no parakstīšanas brīža

J
jautā:
26. maijā, 2023
Lora Grauda

Mūsu daudzdzīvokļu mājā dzīvo 86 dzīvokļu īpašnieki. Dzīvokļa īpašuma likuma 15. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir pārvaldes institūcija dzīvojamā mājā un dzīvokļa īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam. Pirms desmit gadiem, 2013. gadā, kad mūsu māja nebija pilnībā apdzīvota, kopsapulce ar 29 balsīm nama apsaimniekošanu uzticēja biedrībai “Kalnciems, Jaunības 2”. Biedrības valde viltus ceļā parakstīja ar dažiem dzīvokļu īpašniekiem līgumus par biedrības “Kalnciems, Jaunības 2” apsaimniekošanu un pārvaldīšanu. Līguma teksts pat netika apspriests dzīvokļu īpašnieku kopībā un netika pieņemts. Vai šos līgumus drīkst atzīt par spēkā neesošiem no to parakstīšanas brīža?

A
atbild:
31. maijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam dzīvokļu īpašnieki var pieņemt lēmumu saistībā ar dzīvojamās mājas pārvaldnieka izvēli. Tātad jūs varat ierosināt sasaukt dzīvokļu īpašnieku kopsapulci un lemt par pārvaldnieka maiņu.

Saskaņā ar likuma 16. pantu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Ar 2013. gadā noslēgto līgumu un visiem pārējiem materiāliem jums būtu jāvēršas pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas