E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29415
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
18
18

Ja kaimiņi trokšņo

J
jautā:
14. maijā, 2023
Lidija

Kāda atbildība ir izīrētājam (nekustamā īpašuma īpašniekam, saimniekam, privātmājai) par savu īrnieku uzvedību? Īrniece papildus ir ielaidusi apakšīrniekus (mēs pat nezinām, vai ir vispār noslēgts līgums). Viņi nav vienas ģimenes locekļi. Apakšīrniekiem patīk skaļi uzvesties - klausīties skaļu mūziku ar basiem un pastiprinātājiem dienas laikā (sit kā ar āmuru pa galvu), kas traucē mums, kaimiņiem, mieru. Priekšā un aizmugurē māju nav, no vienas puses kaimiņi ir pietiekami tālu un ļoti bieži nav mājās. Mūsu mājas atrodas apmēram 4 metru attālumā viena no otras, turklāt viņiem ir stiklots balkons uz mūsu pusi otrajā stāvā, kurā pulcējas tās mājas iemītnieki (aptuveni 10 līdz 13 cilvēki).  Visi smēķē, skaļi uzvedas, lieto arī alkoholu. Divi logi ir bez stikliem - izkrituši (balkons kritiskā stāvoklī). Tas notiek jebkurā diennakts laikā (naktī, protams, jāizsauc policija). Ko darīt dienā, ja mums mieru traucē skaļa mūzika ar basiem un pastiprinātājiem, kā arī skaļa bļaušana? Vairākas reizes vērsāmies pie saimnieka (īpašnieka). It kā uz dažām dienām miers, bet pēc tam atkal viss sākas. Kā mums likumiski rīkoties, lai viņi netraucētu mūsu mieru?

A
atbild:
17. maijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Lai kaimiņi netraucētu Jūsu mieru, skaļas trokšņošanas gadījumā Jums būtu jāvēršas policijā.

Rīgas pašvaldības policija rekomendē: ja kaimiņš regulāri trokšņo, pēc iespējas vajadzētu ar trokšņotāju konfliktu izrunāt. Ja tomēr pārrunas nelīdz un troksnis turpinās, nekavējoties informējiet policiju pa tālruņa numuru 110. Trokšņošana tieši nav aizliegta, taču trokšņotājus var saukt pie atbildības par sīko huligānismu.

Dzīvojamo telpu īres likuma 14.pantā ir noteikts, ka īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto un abu vai katra laulātā bērnus, ja iepriekš par to rakstiski ticis informēts izīrētājs. Persona, kura saskaņā ar šā panta pirmo daļu iemitināta īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā, ir atzīstama par īrnieka ģimenes locekli. Šā panta pirmajā daļā neminētas personas īrnieks drīkst iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā tikai pēc izīrētāja rakstiskas  piekrišanas.

Lai tiktu ievērotas apkārtējo kaimiņu intereses, Jūs varat lūgt dzīvojamās telpas īpašnieku paredzēt papildu noteikumus īres līgumā par īrnieku uzvedību.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas