E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29403
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai cilvēkam ar invaliditāti trūcīgā statusa saņemšanai jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā

J
jautā:
12. maijā, 2023
Natalija

Vīram ir 2. invaliditātes grupa, 70-89% pazaudēta darbspēja. Vai viņam vajag reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), lai saņemtu trūcīgā statusu?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka pašvaldības sociālais dienests pirms lēmuma par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa vai sociālās palīdzības pabalsta piešķiršanu mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā pieņemšanas izvērtē mājsaimniecības kopējos materiālos resursus, kā arī nosaka līdzdarbības pienākumus savas situācijas uzlabošanai.

Personai darbspējīgā vecumā, kura vēlas saņemt sociālās palīdzības pabalstus, izņemot pabalstu krīzes situācijā, vai izziņu par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam un kura nestrādā, ir pienākums reģistrēties (NVA) un pildīt bezdarbnieka pienākumus, izņemot gadījumu, kad persona ir:

  1. ar invaliditāti, vecuma pensijas saņēmēja vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēja valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajā vecumā;
  2. sieviete grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā, viens no bērna vecākiem bērna kopšanas periodā vai cita persona mājsaimniecībā, kura nodrošina pirmsskolas vecuma bērna kopšanu, aprūpi, pieskatīšanu, ja to objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams nodrošināt citādi;
  3. viena no bērna ar invaliditāti vecākiem, ja bērns nesaņem piemērotus aprūpes pakalpojumus;
  4. vecumā no 15 gadiem, kura iegūst izglītību klātienē pamatizglītības, vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē vai ir pilna laika studējošais augstākās izglītības iestādē.

Tātad cilvēki ar invaliditāti ir atbrīvoti no pienākuma reģistrēties NVA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas