E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29362
Lasīšanai: 5 minūtes
1
18
1
18

Vai aprēķinās minimālās iemaksas, ja valdes loceklis nebūs reģistrēts kā darba ņēmējs

J
jautā:
09. maijā, 2023
Juhans

Labdien! Man pieder kapitālsabiedrība (SIA), un esmu vienīgais valdes loceklis: bez darba līguma un bez atlīdzības. Līdz šim brīdim uzņēmuma mēneša apgrozījums bija mazāk nekā 1000 eiro. Bet tagad (maijā) apgrozījums būs aptuveni 9000 eiro, citiem vārdiem sakot, SIA ir sasniegusi 5 minimālo mēnešalgu apgrozījumu. Pēc tam nākamajā mēnesī apgrozījums atkal būs mazāks nekā 1000 eiro, un tā turpināsies līdz gada beigām. Saprotu, ka man obligāti jāpieņem sevi darbā maijā, jāmaksā par to IIN. Gribu sev maksāt tikai minimālo algu un pēc maija informēt VID, ka vairs neesmu “darbā”, jo apgrozījums katrā mēnesī pēc tam būs mazāks nekā 1000 eiro. Bet tagad jautājums. Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 20.4 pantā (“Minimālais obligāto iemaksu objekts, tā noteikšana un obligāto iemaksu veikšana”) noteikts, ka minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir trīs Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas. Vai tas nozīmē, ka tikai par maiju man vispār nevajag maksāt VSAOI 27,20% apmērā (darba ņēmējs – kapitālsabiedrības valdes loceklis, kurš atbilst likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 2. punkta “m” apakšpunktā minētajiem nosacījumiem), jo minimālā alga tiks maksāta tikai vienā mēnesī? Paldies!

A
atbild:
07. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienests skaidro: uzskata, ka kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu, kas atbilst minimālās mēneša darba algas apmēram, kad kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību, kura nav mazāka par minimālo mēneša darba algu, ja attiecīgā mēneša apgrozījums ir lielāks par piecu minimālo mēneša darba algu apmēru.

Kapitālsabiedrības valdes loceklim, kurš atbilst darba ņēmēja statusam saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosacījumiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts nav mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu (2023. gadā – 620 eiro).

Kapitālsabiedrībai par 2023. gada maija mēnesi, kad apgrozījums pārsniedz pieckāršotu minimālās algas apmēru (3100 eiro), ir pienākums maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un algas nodokli par valdes locekli no objekta, kas nav mazāks par minimālo mēneša darba algu (2023. gadā – 620 eiro).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķina minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas papildus jāveic darba devējam par darba ņēmējiem.

Par minimālajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksām (turpmāk – minimālās obligātās iemaksas) skaidrojumu sniedz VSAA:

VSAA minimālās obligātās iemaksas, kas papildus jāveic darba devējam, aprēķina pamatojoties uz likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” (turpmāk – ikums) 20.4 pantā noteikto.

Noteiktais minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir trīs Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (2023. gadā –1860 eiro ceturksnī vai 620 eiro mēnesī).

VSAA minimālās obligātās iemaksas aprēķina atbilstoši kalendāro dienu skaitam, kurās apdrošinātā persona ir darba ņēmēja statusā, un šajā periodā viņai reģistrētajiem ienākumiem. Informāciju par apdrošināto personu darba periodiem un reģistrētajiem ienākumiem VSAA saņem no Valsts ieņēmumu dienesta.

Saskaņā ar likumu komercsabiedrības valdes loceklis ir darba ņēmējs, ja tam ir noteikta atlīdzība vai ja kapitālsabiedrībai ir apgrozījums, kas ir lielāks par pieckārtīgo minimālo mēneša darba algu un nav neviena darbinieka, kas saņemtu vismaz minimālo alga. Tādos gadījumos par valdes locekli ir jāveic valsts sociālas apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaņā ar vispārējo kārtību.

Ja valdes loceklis nebūs reģistrēts kā darba ņēmējs un par viņu netiks sniegti darba devēja ziņojumi, tad VSAA nebūs informācijas, ka viņš ir darba ņēmējs un ka viņam ir ienākumi. Tādā gadījumā VSAA minimālās obligātās neaprēķinās un darba devējam tās nebūs papildus jāveic.

Ja valdes loceklis būs darba ņēmēja statusā, bet viņam nebūs reģistrēti ienākumi, tiks aprēķinātas minimālās iemaksas, kuras darba devējam būs jāsamaksā.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas