E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29332
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Nav atļauts skaidrā naudā veikt darījumus virs 7200 eiro

J
jautā:
06. maijā, 2023
Viktors

Savu privāto automašīnu pārdevu par vairāk nekā 7200 eiro, un darījums notika skaidrā naudā. Pircējs gribēja maksāt tikai skaidrā naudā. Vai man ir jāziņo VID, un vai nauda ir jādeklarē, ja darījums bija virs 10 000 eiro? Vai par šo pienākas sods?

A
atbild:
26. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli neapliek ienākumu no personiskā īpašuma (fiziskajai personai piederošām, personiskai lietošanai paredzētām kustamām lietām – automašīnas, mēbelēm un citām kustamām lietām) atsavināšanas. Neapliekamais ienākums ir jādeklarē, ja tas ir vismaz 10 000 eiro apmērā.

Atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. pantā noteiktajam fiziskām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, nav atļauts skaidrā naudā veikt darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 eiro (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 139. pantā noteikts: par darījuma veikšanu skaidrā naudā, ja darījuma summa pārsniedz šā likuma 30. pantā noteikto skaidras naudas lietošanas ierobežojuma apmēru, piemēro naudas sodu fiziskajai personai un juridiskajai personai 15% apmērā no darījuma summas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas