E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29310
Lasīšanai: 2 minūtes

Saules paneļu uzstādīšana

J
jautā:
03. maijā, 2023
Ino

Mārupē (nezinu, vai tā ir), bet drīz arī Cēsīs elektrības slodzes dēļ vairs nevarēšot uzstādīt saules paneļus. Vai tā nav diskriminācija, ka tiem, kuriem ir vairāk naudas, saules paneļus varēja uzstādīt uzreiz, taču tie, kuri to vēlas tagad, nevar, jo tas nav iespējams elektrības slodzes dēļ? Vai risinājums nevarētu būt tas, par ko sen runā, bet nerealizē, proti, atļaut uzstādīt paneļus, kur to pieļauj slodze (piemēram, vasaras mājā), un izmantot saražoto elektroenerģiju citā adresē?

A
atbild:
09. maijā, 2023

Saules paneļu uzstādīšanai mājsaimniecībās (privātmājā, vasarnīcā) nav ierobežojumu, un to joprojām var izdarīt ikviens interesents. Ir jāvēršas AS “Sadales tīkls” ar iesniegumu par mikroģeneratora pieslēgšanu – to var paveikt digitāli uzņēmuma klientu portālā e-st.lv. Patlaban aptuveni 1% gadījumu mikroģeneratora pieslēgšanai var būt nepieciešama arī tīkla pārbūve, kas var radīt papildu izmaksas.

Detalizēta informācija par mikroģeneratora pieslēgšanu (rīcības soļi, ieteikumi, atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem) pieejama AS “Sadales tīkls” mājaslapā šeit.

Valstī plānots ieviest arī iespēju ražot elektroenerģiju vienā objektā, savukārt izmantot – citā klienta objektā. To paredzēs neto norēķinu sistēma. Patlaban atbildīgā ministrija izstrādā detalizētus sistēmas darbības noteikumus. Plašāka informācija par neto norēķinu sistēmu ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas