E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29188
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā nojaukt malkas šķūnīšus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2023
Raimis

Labdien! Ēka ar 12 dzīvokļiem. Ne visi dzīvokļu īpašnieki ir nostiprinājuši savas īpašumtiesības zemesgrāmatā. Katram dzīvoklim kopīpašumā ir malkas šķūņi, no kuriem daļa jau ir sliktā tehniskajā stāvoklī. Saskaņā ar kādu likumu un pantu drīkst pieņemt lēmumu (kādam ir jābūt balsu daudzumam) par malkas šķūņu nojaukšanu, jauno šķūņu celšanu par metru uz priekšu un šķūņu palielināšanu? Šobrīd viens no dzīvokļu īpašniekiem nepiekrīt, ka viņa malkas šķūnis tiek nojaukts.

A
atbild:
20. aprīlī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Jautājums par malkas šķūņa nojaukšanu ir risināms saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu. Tā 16. pants nosaka, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta otrā daļa noteic, ka līdz dzīvokļa īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.

Tātad dzīvokļa īpašuma ieguvējam, neatkarīgi no tā, vai dzīvokļa īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā, ir saistoši dzīvokļu kopības pieņemtie lēmumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas