E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29186
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Tiesības vērsties Fondā, ja vecāks maksā daļēju uzturlīdzekļu summu

J
jautā:
17. aprīlī, 2023
Svetlana

Man ir četrus gadus veca meita. Ar meitas tēvu laulība nebija reģistrēta. Pirms sešiem mēnešiem mēs šķīrāmies. No sākuma meitai viņš neko nemaksāja. Tagad maksā 100 eiro mēnesī. Kad meitas tēvs neko nemaksāja, iesniedzu dokumentus tiesā. Tiesa atsūtīja lēmumu, ka jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Ko darīt šādā situācijā, ja tēvs maksā tikai daļu no uzturlīdzekļiem?

A
atbild:
18. maijā, 2023

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 11.panta pirmajā daļā ir paredzēts: ja vecākam nav ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus un vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā, iesniedzējam ir tiesības iesniegt Fonda administrācijai iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda.

Uzturlīdzekļu apmērs, ko izmaksā Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija (UGFA) saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 616 “Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda”, ir 107,50 eiro par bērnu līdz 7 gadu vecumam un 129 eiro ar bērnu no 7 līdz 18 gadiem.

Ja bērna tēvs nemaksā vismaz norādīto summu, iesniedzējam ir tiesības lūgt uzturlīdzekļu izmaksu no UGFA  līdzekļiem.

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 11.pantā papildus ir paredzēts, ka UGFA saskaņā ar šā panta 1. daļu iesniegto iesniegumu izvērtē un 20 dienās nosūta vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūgumu sniegt paskaidrojumu par apstākļiem, kas saskaņā ar šā panta 5. daļu var būt šķērslis uzturlīdzekļu izmaksai no Fonda. Paskaidrojumam jāpievieno pierādījumi, kas šo faktu apliecina. Paskaidrojums jāiesniedz 20 dienās no UGFA lūguma saņemšanas dienas, un tā nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai.

UGFA 20 dienās pēc tam, kad izskatījusi iesniedzēja iesniegumu un izvērtējusi tā vecāka paskaidrojumu, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, vai pēc paskaidrojuma sniegšanai noteiktā termiņa beigām lemj par uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda. Ja šo termiņu nav iespējams ievērot dēļ tā, ka ir nepieciešama papildu informācija, UGFA var pieņemt lēmumu pagarināt administratīvā akta izdošanas termiņu uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesniedzēja iesnieguma saņemšanas dienas. Šādā gadījumā lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad iesniegti visi pieprasītie dokumenti, bet ne vēlāk kā 4 mēnešos no iesnieguma iesniegšanas dienas.

Ja vecāks, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, pierādījis, ka veicis uzturlīdzekļu maksājumu par kārtējo mēnesi bērna uzturam vismaz tādā apmērā, kāds par konkrēto bērnu tiktu izmaksāts no Fonda, UGFA  pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanas termiņa pagarināšanu uz četriem mēnešiem no iesnieguma saņemšanas dienas. Ja parādnieks iesniedzis pierādījumus, ka četru mēnešu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu, viņš veicis maksājumus vismaz par trim secīgiem mēnešiem, UGFA pieņem lēmumu par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas