E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29184
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Tiešie maksājumi pakalpojuma sniedzējam

J
jautā:
17. aprīlī, 2023
Gunārs

Labdien! Kur paliek manas tiesības nemaksāt fiktīvus rēķinus? Sešu dzīvokļu mājā četri dzīvokļi izdomāja noslēgt līgumu par ūdenssaimniecības pakalpojumiem un tiešajiem norēķiniem. Divos no sešiem dzīvokļiem nav pieejams ne ūdens, ne kanalizācija, nav pat šo infrastruktūru cauruļu un koplietošanas sistēmas. Ūdenssaimniecība sūta rēķinus par tiešajiem norēķiniem un pasta izdevumiem, jo nav bijusi e-pasta adrese. Kādēļ man ir jāmaksā par pakalpojumiem, kurus neesmu pieslēdzis, kuri nav vajadzīgi, kurus nevaru saņemt un nesaņemu? Vēlāk droši vien piestādīs rēķinus par starpību starp skaitītājiem. Kādēļ man jāfinansē citu cilvēku ekstras un jāmaksā par citu lietotajiem pakalpojumiem, kurus es nevaru saņemt?

A
atbild:
02. maijā, 2023

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.³ pants nosaka, ka par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem dzīvojamās mājas īpašnieks patstāvīgi norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojuma sniedzējam, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu (kad šādus maksājumus veic ar mājas pārvaldītāja starpniecību).

Kā tas izriet no jautājuma, dzīvokļu īpašnieku kopība ir pieņēmusi lēmumu noslēgt līgumu ar tiešo pakalpojumu sniedzēju un veikt norēķinus patstāvīgi, t. i., bez mājas pārvaldnieka starpniecības. Šādos apstākļos katra dzīvokļa īpašniekam, kurš saņem attiecīgos pakalpojumus, ir pienākums par tiem norēķināties tieši ar pakalpojumu sniedzēju. Ja jūsu dzīvoklī nav izveidota ūdens un kanalizācijas infrastruktūra (skatīt dzīvokļa inventarizācijas lietu), mājā nav koplietošanas ūdens gūšanas vietas (attiecīgi arī kanalizācijas vada) un nav koplietošanas ūdens patēriņa (piemēram, patēriņš, kas saistīts ar mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu), jums nav pienākuma veikt maksājumus par nesaņemtajiem pakalpojumiem.

Lai noskaidrotu apstākļus un pamatojumu rēķinu izveidei, jums rakstveidā jāvēršas pie attiecīgā uzņēmuma (kas piestāda rēķinus) ar informācijas pieprasījumu, proti, uz kāda pamata un par ko tiek piestādīti rēķini par pakalpojumiem, kuri netiek saņemti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas