E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29093
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Piedziņas vēršana uz ražošanā nepieciešamu nekustamo īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2023
Jānis

Labdien! Cik ilgā laikā tiesu izpildītājs uzzina, ka uz mana vārda ir reģistrēts nekustamais īpašums? Ja man ir parāds, vai manam īpašumam zemesgrāmatā automātiski tiek uzlikts liegums? Vai man var atņemt nekustamo īpašumu, ja tas nepieciešams ražošanai?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 118.1 pantu zemesgrāmata personu rādītājā uztur ziņas par personām, attiecībā uz kurām valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas turētājs saņēmis zvērināta tiesu izpildītāja paziņojumu par piedziņas atzīmi. Minētās ziņas uztur arī gadījumos, kad personai nav nostiprinātas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu.

Gadījumā, ja zvērināts tiesu izpildītājs ir nosūtījis zemesgrāmatu nodaļai paziņojumu par to, ka parādnieks ir jāiekļauj monitorējamo personu sarakstā, brīdī, kad zemesgrāmatu nodaļa saņem no parādnieka nostiprinājuma lūgumu nekustamā īpašuma pirmreizējai reģistrācijai, zemesgrāmatu nodaļa par to automatizēti nosūtīs informāciju zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš savukārt var nosūtīt zemesgrāmatu nodaļai nostiprinājuma lūgumu piedziņas atzīmes reģistrēšanai uz konkrēto īpašumu.

Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis vispirms izskatīs ar īpašuma tiesību iegūšanu saistīto nostiprinājuma lūgumu, pēc tam zvērināta tiesu izpildītāja nostiprinājuma lūgumu par piedziņas atzīmes ierakstīšanu zemesgrāmatā atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 72. pantam.

Piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu, to pārdodot, arī tad, ja parādniekam tas ir nepieciešams ražošanai, ir viens no Civilprocesa likuma 557. pantā norādītajiem piespiedu izpildes līdzekļiem, kuru tiesu izpildītājs ir tiesīgs piemērot piedziņas procesā. Vienlaikus ņemams vērā, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 570. panta trešo daļu piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu pieļaujama, ja, piemērojot citus piespiedu izpildes līdzekļus, piedzinēja prasījumu saprātīgā termiņā nav iespējams apmierināt. Tas nozīmē, ka zvērināts tiesu izpildītājs nevērsīs piedziņu uz parādnieka nekustamo īpašumu, ja, piemērojot citus piespiedu izpildes līdzekļus, piemēram, vēršot piedziņu uz parādnieka darba samaksu vai naudas līdzekļiem kredītiestādē, ir iespējams piedzinēja prasījumu apmierināt saprātīgā termiņā. Šāda kārtība neattiecas uz tādu parādu piedziņu, kuri nodrošināti, ieķīlājot attiecīgo nekustamo īpašumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas